Külföld

2012.02.15. 10:04

Különleges egységet vetnek be a számítógépes kalózok ellen

Határozottabban és az eddigieknél szakszerűbben kíván harcolni a számítógépes kalózok ellen a cseh rendőrség, amely e célra speciális egységet hozott létre.

MTI

"Az egységnek jelenleg öt tagja van, számítógépes szakértők és elemzők, akik szorosan együttműködnek a rendőrség további szakosított osztályaival és a Biztonsági Információs Szolgálattal (BIS)" - nyilatkozott a számítógépes bűnözés osztály keretében megalakult csoport kapcsán Pavla Kopecká rendőrségi szóvivő a Právo című napilap szerdai kiadásában.

A speciális egység létrehozásának közvetlen kiváltó oka az, hogy a hackerek tiltakozásul a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA) ellen támadásokat intéztek a cseh kormány, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és néhány intézmény weboldalai ellen. A támadások következtében az interneten nyilvánosságra kerültek az ODS és néhány intézmény személyi adatbázisai. A támadásokat az Anonymous csoport vállalta magára.

A rendőrségi szakértők most elemzik a támadásokat. Kopecká szerint rábukkantak bizonyos nyomokra, de tekintettel a folyamatban lévő vizsgálatokra ezekről nem kívánt beszélni.

A Právo azt írta, hogy a cseh rendőrségnek a munka hatékonysága érdekében korszerűbb és nagyobb teljesítményű számítógépekre is szüksége lenne, de ezekre egyelőre nincs pénz.

Csehországban széleskörű tiltakozásokat váltott ki a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás aláírása, minek következtében a kormány egyelőre felfüggesztette a ratifikációs folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!