Külföld

2012.02.17. 10:00

Lemondott a német államfő

Lemondott hivataláról a német szövetségi elnök. Christian Wulff ezt a berlini Bellevue kastélyban tartott pénteki sajtótájékoztatón jelentette be.

MTI

Wulff a lemondását indokolva hangsúlyozta: az ország és a világ előtt álló feladatok megoldásához egy "széles többség" támogatottságával és bizalmával rendelkező államfőre van szükség, az utóbbi időszak fejleményei azonban megmutatták, hogy ez a bizalom "tartósan korlátozott", emiatt pedig nem lehetséges az államfői munka folytatása.

"Hibákat követtem el" - mondta Wulff, hozzátéve, "mindig őszinte voltam". Közölte, az elnöki teendőket átmenetileg Horst Seehofer, a Bundesrat, a törvényhozási felsőház elnöke, bajor miniszterelnök látja el.

A kereszténydemokrata politikus azt követően jelentette be lemondását, hogy a hannoveri ügyészség csütörtökön a törvényhozáshoz fordult az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kérve.

Wulff december közepe óta bírálatok kereszttüzében áll gazdag vállalkozókhoz fűződő kapcsolatai miatt. Az ügyészség is egy ilyen kapcsolattal összefüggésben kérte mentelmi jogának feloldását, azzal a céllal, hogy vizsgálatot kezdhessen, mert felmerült a jogtalan előnyszerzés gyanúja.

Wulff nyilatkozatában kiemelte: meggyőződése szerint a felmerült ügyek jogi természetű tisztázása "a legteljesebb mértékben felmenti" a vele szemben megfogalmazott vádaskodások alól. Hozzátette: sértő volt számára és felesége számára az a mód, ahogyan a sajtó az utóbbi hetekben tálalta a személyéhez kötődő híreket.

A december közepén megjelent első hír egy feltűnően kedvező, félmillió eurós baráti kölcsönről szólt, azóta pedig egymás után kerültek elő kínosnak tűnő ügyek Wulffról és időközben menesztett szóvivőjéről, aki ellen megvesztegetés gyanúja miatt ügyészségi nyomozás is indult. Ennek során az elnöki hivatalban is tartottak házkutatást, ilyenre korábban nem volt példa.

A közvélemény a szűnni nem akaró botránysorozat hatására másfél hónap alatt elpártolt az államfő mellől: egy február elején végzett reprezentatív felmérés szerint a németek túlnyomó többsége támogatja a lemondás gondolatát, és ugyancsak nagy többség úgy vélekedik, Wulff nem tisztességes, nem szavahihető ember.

Christian Wulff 20 hónapon belül a második német államfő, aki távozik hivatalából. Elődje, a szintén kereszténydemokrata Horst Köhler 2010-ben, május végén mondott le, miután a sajtó bírálta egy félreérthető, a német haderő afganisztáni szerepvállalása kapcsán tett nyilatkozata miatt. Wulffot egy hónappal később, 2010 június végén választotta meg elnöknek az erre hivatott testület, a Bundestag - a törvényhozás alsóháza - képviselőiből és a tartományok azonos számú küldötteiből álló úgynevezett szövetségi közgyűlés.

 

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Kormányzati forrásokból szivárgott ki a hír

 

 

 

 

 

 

Christian Wulff német szövetségi elnök pénteken bejelenti lemondását - közölték berlini kormányforrások.

A dpa német és az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség névtelenséget kérő kormányforrásokat idézett.

A lépés annak a következménye, hogy Wulff személye körül két hónapja sokasodnak a kínos ügyek, kezdve egy roppant kedvező magánkölcsöntől, ingyenes nyaralásokon át, állami pénzből fizetett nagyszabású lobbista rendezvényekig.

A kereszténydemokrata politikus, akinek mentelmi jogát felfüggeszteni kezdeményezte még csütörtökön este a hannoveri ügyészség, az államfői hivatal korábbi közlése szerint délelőtt 11 órakor sajtónyilatkozatot ad.

Délelőtt 11:30 órára Angela Merkel német kancellár is sajtótájékoztatót jelentett be, miután váratlanul lemondta péntekre tervezett római látogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!