Külföld

2012.02.17. 14:54

Nagy veszteséget jelent Merkelnek a német államfő lemondása

Kiss J. László, a Magyar Külügyi Intézet tudományos igazgatója szerint nagy politikai veszteséget jelent Angela Merkel német kancellárnak és pártjának, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU), hogy lemondott Christian Wulff államfő, aki a jelöltjükként került a posztra 2010-ben.

MTI

A szakértő az MTI-nek pénteken úgy nyilatkozott, Christian Wulff lemondása "a levegőben volt", hiszen egyre halmozódtak kínos ügyei a házvásárlásra felvett magánkölcsönével, ingyenes nyaralásával és az állami pénzből tartott lobbirendezvényekkel kapcsolatban. Angela Merkel - akinek párttársa a korábban alsó-szászországi miniszterelnök Wulff - sokáig kiállt mellette - idézte fel. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy a sokasodó bírálatok hatására Christian Wulff már jelezte, ha nem élvezi a nép bizalmát, akkor "nyilvánvalóan le kell vonnia a konzekvenciákat, és ennek a pillanata ma érkezett el" - idézte fel.

Mint mondta, a német alkotmány értelmében ha az államfő mandátumának lejárta előtt lemond, 30 nap alatt kell új elnököt találnia az 1200-1300 tagú, úgynevezett szövetségi közgyűlésnek, amely a Bundestag, a német alsóház képviselőiből és a tartományok által jelölt küldöttekből áll. A kormánypártok ebben a "kibővített parlamentben" nem lesznek többségben, a kancellár ezért is nyilatkozott úgy, hogy olyan jelöltet kell találniuk, aki minden párt bizalmát elnyeri - emelte ki.

Kiss J. László a lehetséges jelöltek között említette Wolfgang Schäuble (CDU) pénzügyminisztert, Norbert Lammertet, (CDU) a Bundestag elnökét, Klaus Töpfer (CDU) korábbi környezetvédelmi minisztert, Joachim Gauckot, az NDK polgárjogi mozgalmának egyik vezető alakját, aki már 2010-ben is államfőjelölt volt, és Andreas Vosskuhlét, a német Alkotmánybíróság elnökét.

Christian Wulff lemondása után megkezdődik az egyezkedés az utódjáról, addig az elnöki teendőket átmenetileg Horst Seehofer (Keresztényszociális Unió, CSU) a Bundesrat, a törvényhozás felsőházának elnöke, bajor miniszterelnök látja el.

A szakértő véleménye szerint Christian Wulffnak aligha van már lehetősége a politikai pálya folytatására, még Alsó-Szászországban sem, ahonnan Berlinbe érkezett, hiszen ott már a CDU egy másik politikusa, David McAllister a miniszterelnök. így "oda nem vezet vissza út". Christian Wulff valószínűleg "eltűnik a közéletből", és inkább a gazdasági életben helyezkedhet el - mondta.

A német szövetségi elnök pénteken mondott le hivataláról. Christian Wulff a távozását indokolva hangsúlyozta: az ország és a világ előtt álló feladatok megoldásához "széles többség" támogatottságával és bizalmával rendelkező államfőre van szükség, az utóbbi időszak fejleményei azonban megmutatták, hogy ez a bizalom "tartósan korlátozott", emiatt pedig nem lehetséges az államfői munka folytatása.

A kereszténydemokrata politikus azt követően jelentette be lemondását, hogy a hannoveri ügyészség csütörtökön a törvényhozáshoz fordult az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kérve.

Christian Wulff december közepe óta bírálatok kereszttüzében áll gazdag vállalkozókhoz fűződő kapcsolatai miatt. Az ügyészség is egy ilyen kapcsolattal összefüggésben kérte mentelmi jogának feloldását, azzal a céllal, hogy vizsgálatot kezdhessen, mert felmerült a jogtalan előnyszerzés gyanúja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!