Külföld

2012.02.02. 13:47

Óceánjáró balesete - Vizsgálják a Costa Concordia kapitányának magatartását

Az ügyészség a kapitány magatartását vizsgálja a január 13-án zátonyra futott Costa Concordia utolsó óráiban, melynek megmaradt tárgyai iránt nagy a kereslet interneten.

MTI

Hogyan viselkedett a Costa Concordia kapitánya, Francesco Schettino a tragédia bekövetkeztekor és az ezt kísérő órákban? Erre keres választ a területileg illetékes grossetói ügyészség. Többek között tisztázni akarják Schettino és a 25 éves moldovai nő, Domnica Cemortan viszonyát is.

A hajón tartózkodó és a tragédiát követő napon meghallgatott Cemortan azt állította, hogy a kapitány vendégeként utazott a Concordián mint tolmács. A grossetói csendőrkaszárnyában szerdán több mint hat órán át tartó második meghallgatásán Cemortan már azt mondta, hogy jeggyel utazott a hajón és szorosabb viszonyban volt a kapitánnyal, akivel a parancsnoki fedélzeten volt együtt, amikor az óceánjáró sziklának ütközött - értesült az olasz sajtó.

Az ügyészségről kiszivárgott információk szerint Cemortan személyes tárgyait a hajót átkutató búvárok a kapitány kabinjában találták meg.

"Schettinónak nem volt tiszta az elméje. Nem volt képes az irányításra, csoda, hogy ilyen sokan megmenekültek" - nyilatkozta az Il Mattino napilapnak a hajó másodtiszt orvosa, Gianluca Marino Cosentino. Hozzátette, hogy a legénység már félórája a mentőcsónokoknál állt készenlétben, amikor a kapitány kiadta az evakuálási parancsot. "Meglepődtem, amikor a kapitányt a zátonyra futás után néhány órával civil öltözékben, Giglio szigetén a molón láttam, én akkor még egyenruhában mentettem az embereket a hajó és a part között" - hangoztatta Cosentino.

A hajó sorsáról beszélt Franco Gabrielli, a polgári védelem vezetője a Giglio szigetének lakosaival tartott találkozón. Gabrielli hangsúlyozta, hogy eddig tíz cég jelentkezett a hajóroncs kiemelésére. A viharos tenger folyamatosan mozgatja a hajót, ezért az áldozatok keresését és az üzemanyag kiszivattyúzását is felfüggesztették. Gabrielli a legfontosabbnak a 2400 tonna gázolaj felszínre hozását nevezte, hozzátéve, hogy az áldozatok kutatása is ahogy lehet, folytatódik.

Az eddig talált 17 áldozaton túl még 15 holttestet keresnek. A Costa Concordia több mint harminc "emléktárgyáért" lehet licitálni egy ismert aukciós weboldalon. Többek között az óceánjáró kicsinyített modelljét, a legénység melegítő felsőit, a hajókaszinó zsetonjait, a gálavacsora étlapját és a Costa Concordia pohárkészletének darabjait kínálják megvételre.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!