Külföld

2012.02.22. 14:04

Súlyos Julija Timosenko állapota

Az erős hátfájástól szenvedő Julija Timosenkót február 14-án vizsgálta meg a Karl Max Einhaupl professzor vezette német orvoscsoport, s később kanadai orvosok is jártak nála.

MTI

 

"Einhaupl professzor hivatalosan megerősítette, hogy Timosenko súlyosan beteg" - közölte Stefanie Winde, a berlini Charité kórház szóvivője a Szabad Európa rádiónak nyilatkozva. Winde azonban titoktartási kötelezettségre hivatkozva nem kívánt részleteket elárulni a vizsgálat eredményeiről, s azt mondta, hogy egyelőre a végleges jelentés sem készült el.

A hivatali hatalommal való visszaélés vádjával tavaly októberben hétévi börtönre ítélt ellenzéki vezető ügyvédei szerint Timosenko állapota súlyos, nehezen tud járni. A börtönhatóságok elismerik, hogy Timosenkónak hátfájása van, de szerintük nincsen súlyos betegsége.

Jevhenyija Timosenko, az elítélt miniszterelnök lánya a Szabad Európának szerdán adott interjúban azt mondta, hogy az elmúlt három hónapban rosszabbodott édesanyja egészségi állapota, s november eleje óta nem tud járni, erős hátfájdalmai miatt álmatlan éjszakái vannak. Jevhenyija szerint január 6-án az édesanyja elájult, és két órán át nem tért eszméletre, de csak húszperces késéssel kapott orvosi segítséget, holott állandó videomegfigyelés alatt áll.

Jevhenyija szerint édesanyja meghallhatott volna, mivel eközben vészesen leesett a vérnyomása, és 35 fokos volt a testhőmérséklete. Az egészségügyi miniszter ugyanakkor néhány napra rá cáfolta, hogy a volt miniszterelnökkel ez megtörtént volna - tette hozzá.

Kedden az ukrán ellenzék követelte a Timosenko mellé kirendelt orvosok elbocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!