Külföld

2012.02.22. 18:08

Szabadon távozhat Strauss-Kahn

Több mint 24 órás kihallgatása után szerda este szabadon távozhat Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutalap (IMF) volt vezérigazgatója az észak-franciaországi Lille ügyészségéről, ahol egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében előző nap őrizetbe vették - közölték rendőrségi források.

MTI

A vizsgálóbírók várhatóan majd egy későbbi időpontban ismét berendelik a volt politikus-közgazdászt az esetleges vádemelés ügyében. Lille csendőrlaktanyája előtt este 6 órakor tucatnyi rendőrmotoros várakozott, amely arra utalt, hogy Strauss-Kahn gépkocsija hamarosan elhagyhatja az ügyészség területét. 

Srauss-Kahnt saját kérésére kedd reggel óta hallgatták ki azokkal a párizsi és washingtoni szexpartikkal kapcsolatosan, amelyeken a részvételét már korábban nyilvánosan beismerte. Prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét nem tiltják a francia törvények, az ügyészség Strauss-Kahnt azonban a kihallgatás kezdetén üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészességgel és hűtlen kezelés bűntettével gyanúsította meg. Azt feltételezik ugyanis a nyomozók, hogy a volt IMF-vezér tudott arról, hogy a szexpartikon megjelent nők prostituáltak voltak, s utazásaikat nagyvállalatok számláiról finanszírozták.

Az úgynevezett Carlton-ügyben eddig nyolc személy ellen emeltek vádat, köztük Jean-Christophe Lagarde, Lille rendőrfőkapitánya ellen. A gyanú szerint helyi vállalkozók prostituáltakat közvetítettek Strauss-Kahnnak, aki a lille-i főkapitány társaságában vett részt a luxusszállodákban rendezett partikon.

A nyomozás során az is kiderült, hogy az ügy fő gyanúsítottjai többször is jártak Strauss-Kahnnál Washingtonban. Utoljára tavaly május 11. és 13. között, egy nappal azelőtt, hogy a volt IMF-vezért nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt New Yorkban őrizetbe vették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!