Külföld

2012.03.12. 09:43

A tálibok bosszút esküdtek a civilek meggyilkolásáért

Az afganisztáni tálibok bosszút esküdtek hétfőn amiatt, hogy egy amerikai katona lelőtt 16 civilt - köztük nőket és gyerekeket - az előző nap a déli Kandahár tartományban.

MTI

"Minden egyes mártír halálát" megbosszulják -  állt a lázadók közleményében, amely egy iszlamista honlapon jelent meg. Fogadkoztak, hogy megsokszorozzák támadásaikat "az elmebeteg, vadállat amerikaiak" ellen.

Afgán tisztségviselők ugyanakkor kétségbe vonják, hogy a mészárlást egyetlen ember követte volna el. Pandzsvaj körzetben a helyi törzsi tanács egyik tagja azt mondta: lehetetlennek tűnik, hogy egy katona követte el a gyilkosságsorozatot, amelynek helyszíne mintegy két kilométer hosszan nyúlik el, majd ő gyújtotta fel a holttesteket is. Szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy amerikai katonák két csoportja volt a tettes. Hasonlóan nyilatkozott egy kandahári parlamenti képviselő is.

Az amerikai hadsereg közölte: nincs arra utaló jel, hogy egy embernél több adott volna le lövéseket. Az afgán védelmi minisztérium úgy foglalt állást hétfőn, hogy az első jelentések szerint magányos elkövetőről van szó, de nyitva hagyta azt az eshetőséget, hogy többen követték el a mészárlást.

Az amerikai haderő közlése szerint a tettes a bűncselekmény elkövetése után visszatért a bázisra, feladta magát. Jelenleg őrizetben van.   

Barack Obama amerikai elnök telefonon "mélységes szomorúságát" fejezte ki Hamid Karzai afgán elnöknek a "tragikus és sokkoló" eset miatt. Az afgán elnök magyarázatot követelt a gyilkosságokra. Közleményében idézett egy fiút a faluból, aki túlélte az ámokfutást, és aki azt mondta, "amerikai katonák fölébresztették a családomat, és (közvetlen közelről) arcon lőtték őket".

Részvétét fejezte ki vendéglátóinak Angela Merkel kancellár, aki hétfőn reggel előre nem bejelentett látogatásra Afganisztánba érkezett. A német kormányfő - aki az északi országrészben, Mazari-Sarifban állomásozó német csapatoknál tett látogatást - személyes részvétét és a német nép részvétét tolmácsolta Karzai elnöknek "az amerikai katona szörnyű tette" miatt.

A 4900 fős német katonai kontingens a harmadik legnagyobb az Afganisztánban állomásozó, NATO vezetésű külföldi erők kötelékében. Angela Merkel utoljára 2010 decemberében járt Afganisztánban.   

A vasárnap hajnali dél-afganisztáni mészárlás késleltetheti a tervezett amerikai-afgán stratégiai megállapodást az amerikai katonák hosszabb távú afganisztáni jelenlétének feltételeiről - közölte egy afgán kormányzati illetékes.

A megállapodás nyélbe ütését elsősorban Washington szorgalmazza. A tárgyalások immár több mint egy éve folynak. Ez az egyezség adná meg az amerikai katonák - hivatalos megfogalmazásban tanácsadók - afganisztáni jelenlétének kereteit az után, hogy kivonták a harcoló alakulatokat az ázsiai országból. Ennek a mostani elképzelések szerint 2014 végéig kellene megtörténnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!