Külföld

2012.03.24. 13:10

Adózni kellene a gyermekteleneknek

Megadóztatnák a gyermektelen állampolgárokat Ukrajnában egy képviselői indítvány szerint, amelynek alapján az adókulcs a gyermekek számával arányosan nőne vagy csökkenne - írta honlapján a karpatinfo.net szombaton.

MTI


   
A törvénytervezetet Katerina Lukjanova (Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem) és Jaroszlav Szuhij (Régiók Pártja) nyújtotta be a parlamentnek.
   
Ukrajnában jelenleg 15 százalékos adó sújtja a minimálbér tízszeresét meg nem haladó jövedelmet. A képviselői javaslat 17 százalékra emelné ezt a harminc évnél nem idősebb, gyermektelen állampolgárok esetében, kivéve a rokkantakat. A három vagy négy gyermeket nevelőkre 10 százalékos, az öt vagy több gyermekes ukránokra pedig 5 százalékos adókulcs vonatkozna.
   
A törvényhozók a romló demográfiai mutatókkal indokolták előterjesztésüket. Ukrajna lakossága az elmúlt évben több mint 300 ezer fővel lett kevesebb.
   
Kijev évtizedekkel korábban is kacérkodott a gyermektelenségi adóval, amely nem érte el a kívánt hatást, így meg is szüntették.
   
Ukrajnában jelenleg nem annyira magas az életszínvonal, hogy büntetni kellene azokat, akik a mostani gazdasági körülmények között nem vállalnak gyereket - érvelt a karpatinfo.net, hozzátéve, hogy az új adófajta legfeljebb 800 millió hrivnyával (körülbelül 22 milliárd forinttal) növelné a költségvetés bevételeit.
   
A lap szerint a gyermekvállalási kedvet inkább a családok szociális védelmének növelésével, különböző kedvezményekkel, illetve a fiatalok számára előnyös lakásprogramok bevezetésével lehetne növelni.
   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!