Külföld

2012.03.28. 13:16

Algériában nem temethetik a toulouse-i merénylőt

Az algériai hatóságok még nem egyeztek bele a toulouse-i merénylő holttestének ottani eltemetésébe.

MTI/APA/AFP

Felfüggesztették a toulouse-i merénylő holttestének Algériába történő szállítását, az ottani hatóságok ugyanis még nem egyeztek bele, hogy Mohamed Merahot az országban temessék el - közölte szerdán Abdellatif Mellouki, a Muzulmán Hit Tanácsának vezetője.

A 23 éves algériai származású Merah március 22-én tűzharcban vesztette életét azt követően, hogy Toulouse-ban-ban és a szomszédos Montauban megölt három katonát, három zsidó kisgyermeket és a tanárt.

Mellouki közölte, hogy a holttest még mindig a toulouse-i törvényszéki intézetben van, és legutóbbi értesülése szerint az algériai hatóságok még nem adták beleegyezésüket ahhoz, hogy Merahot ott temessék el. Mint mondta, a koporsó csütörtökön kétségkívül "útnak indul", amennyiben lesz hely a Toulouse és Algír vagy Oran közti menetrend szerinti járaton. A halotti imára egyébként "diszkrét" körülmények között egy mecsetben vagy máshol fog sor kerülni, és a halott nevét nem említik - tette hozzá.

A francia rendőrség eközben vizsgálatot indított azokkal az antiszemita telefonhívásokkal és emailekkel kapcsolatban, amelyeket a március 19-i vérengzés helyszínéül szolgáló toulouse-i zsidó iskolának küldtek. A Franciaországi Zsidó Intézményeket Képviselő Tanács (CRIF) szerint korábban az Ozar Hatorah iskola a vérengzés előtt ilyen üzenetek céltáblája volt, és a merénylet óta a hasonló üzenetek száma megsokszorozódott. Az iskolaigazgató ezzel összefüggésben hétfőn nyújtott be panaszt Michel Valet toulouse-i főügyésznek. Valet elmondta; azonnal vizsgálatot rendeltek el azzal a céllal, hogy kiderítsék a telefonhívások és rosszindulatú levelek származási helyét. Az ügyész ezek pontos számáról nem tudott felvilágosítást adni.

Közben a toulouse-i merényletsorozat egyre inkább kampánytémává válik a közelgő francia elnökválasztás előtt. Az ellenzéki szocialisták elnökjelöltje, Francois Hollande szerdai nyilatkozatában teljes átláthatóságot sürgetett a rendőrség és a titkosszolgálatok tevékenységét illetően. Hollande közvetve annak a nézetnek adott hangot, hogy a hatóságok hibákat követtek el, és egyben az ügy alapos feltárását sürgette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!