Külföld

2012.03.27. 19:13

Az al-Kaida ''könyvtárosát'' fogták el Spanyolországban

Valószínűleg az al-Kaida terrorszervezet egyik tagját fogta el a spanyol rendőrség.

MTI/dpa/AFP

A gyanúsított az interneten keresztül terjesztett iszlám propaganda anyagot, és buzdított terrorista merényletekre - közölte kedden a madridi belügyminisztérium.

A rendőrség több mint egy éven keresztül nyomozott a jordániai származású, szaúd-arábiai útlevéllel rendelkező férfi után, akit Valenciában fogtak el.

A gyanúsított napi 8-16 órán keresztül foglalkozott azzal, hogy a "szent háború" érdekében terjesszen audiovizuális iszlám propaganda anyagot, valamint toborozzon radikális iszlamistákat. Végső célja az volt, hogy uszítson és terrorcselekmények elkövetésére bátorítson - mondta el Jorge Fernández Díaz belügyminiszter.

A férfit az al-Kaida köreiben a szervezet "könyvtárosaként" emlegetik. Megszervezte terroristák afganisztáni útjait is. Díaz utalt arra, hogy a napokban elfogott toulouse-i merénylő is hasonló internetes fórumokon jutott el kiképzőihez.

Tavaly szeptemberben egy kubai állampolgárt tartóztattak le Mallorcán azzal a gyanúval, hogy az al-Kaida szolgálatába szegődött, miután internetes agymosáson ment keresztül. Nem sokkal később öt algériaira csapott le a rendőrség különböző spanyol városokban; őket azzal gyanúsították, hogy pénzügyi és informatikai támogatást nyújtottak az Iszlám Magreb al-Kaidája nevű terrorcsoportnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!