Külföld

2012.03.27. 18:48

''Fontos lépés'', hogy Damaszkusz elfogadta az Annan-tervet

"Fontos lépés", hogy Szíria elfogadta Kofi Annan , az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja béketervét, de bizonyítani az Aszad-rendszer a cselekedeteivel tud majd - jelentette ki kedden Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

MTI

Nuland hangsúlyozta: az Egyesült Államok elvárja Bassár el-Aszad szíriai elnöktől, hogy "haladéktalanul megkezdi Annan javaslatainak végrehajtását, és azzal kezdi, hogy elhallgattatja a fegyvereit és beengedi a humanitárius segélyt".

Robert Ford, az Egyesült Államok Damaszkuszból visszahívott szíriai nagykövete kedden, washingtoni kongresszusi meghallgatásán kijelentette: a szíriai rezsim atrocitásokat követ el az emberi jogokkal szemben. Véleménye szerint a biztonsági erők által önkényesen elfogott emberek megkínzása kimerítheti az emberiesség elleni bűncselekményt.

Ford hangsúlyozta, hogy Aszad nem törődik az emberi jogokkal, ugyanakkor a konfliktus további militarizálása ellen érvelt.

Szíria elfogadta az Annan-tervet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által március 21-én jóváhagyott hatpontos béketervében Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár a többi között az ENSZ által ellenőrzött azonnali tűzszünetet és tárgyalásokat javasolt a szíriai kormány és az ellenzék között. A Pekingben tartózkodó Annan szóvivője, Ahmad Fauzi szerint a damaszkuszi döntés "fontos kezdő lépés, amely véget vethet az erőszaknak és a vérontásnak".

A terv várhatóan lehetővé teszi "olyan környezet létrejöttét, amely kedvez a szíriai nép jogos törekvéseit szolgáló politikai párbeszédnek" - tette hozzá a szóvivő. A fentieken kívül előírja a fegyveres erőszak minden formájának az összes fél általi beszüntetését, humanitárius segély akadálytalan eljuttatását a harcok által érintett övezetekbe és az önkényesen fogva tartottak szabadon engedését, az újságírók szabad mozgását az egész ország területén, valamint a gyülekezés és tüntetés szabadságát.

Kofi Annan ugyanakkor hosszú és nehéz feladatnak nevezte a szíriai harcok leállítására irányuló küldetését, de ehhez - mint mondta - bírja Peking támogatását. Sajtójelentések szerint Annan a kínai kormányfővel lezajlott találkozóján aláhúzta: tudja, hogy Kína már eddig is támogatóan vett részt a válság rendezésében, de továbbra is Peking segítségét és tanácsát kéri. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök aláhúzta, a szíriai kérdés kritikus szakaszban van, a válság katasztrófába sodorta a szíriai embereket, s befolyással van a közel-keleti térség békéjére és stabilitására - idézi a miniszterelnököt a Hszinhua hírügynökség.

A harcok a nyilatkozatok ellenére nem értek azonnal véget, heves összecsapások zajlottak le kormányerők és lázadók között, és átnyúltak libanoni területre is: heves ágyútűz zúdult a gyéren lakott falusi határvidékre - mondták tisztségviselők. Szíriai katonák mindamellett nem lépték át a libanoni határt két libanoni biztonsági tisztségviselő beszámolója szerint.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) kora délutáni közlése szerint kedden a nap első felében legkevesebb 13 halálos áldozata volt az erőszaknak, különösen a hadsereg és a dezertőrökből álló Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) igen heves összecsapásainak.

Bassár el-Aszad elnök kedden a kormányellenes harc egy korábbi fellegvárába, a közép-szíriai Homsz város Bába-Amr negyedébe látogatott, amelyet heteken át ostromlott, majd március 1-jén elfoglalt a hadsereg - közölte az állami televízió.

Ezalatt több száz szíriai ellenzéki ült össze a törökországi Isztambulban, hogy megvitassa az Aszad utáni idők feladatait és a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT), a fő ellenzéki koalíció javaslatát egy "demokratikus köztársaság" felépítésére. A résztvevők kétkedéssel fogadták az Annan-terv szíriai elfogadását. "Természetesen fennáll annak kockázata, hogy a rezsim igyekszik kibújni a béketervből rá háruló kötelezettségek alól" - mondta Baszma Kadmáni, az SZNT szóvivője.

"Mégis komolyan vesszük, mert ha (a damaszkuszi vezetés) nem tartja magát ahhoz, akkor nyomás nehezedik majd rá legfontosabb szövetségese, Oroszország részéről - folytatta a szóvivőnő. - Ez nagy előrelépés lenne."

Moszkva szkeptikus az Annan-terv elfogadásával kapcsolatban, mert az ellenzék még nem kész a párbeszédre a hatalommal - derült ki az orosz külügyi szóvivő tájékoztatóján. Alekszandr Lukasevics emlékeztetett: a Bassár el-Aszad ellen harcoló ellenzék csak abban az esetben hajlandó tárgyalni, ha a szíriai elnök előzőleg távozik a hatalomból. Szerinte a volt ENSZ-főtitkár küldetése fontos és komoly, de nem az utolsó esély a rendezésre az arab országban.

A szóvivő azt is bejelentette, hogy Oroszország - Kínához hasonlóan - továbbra sem vesz részt az úgynevezett Szíria barátai-csoport találkozóján. Úgy vélte, hogy az isztambuli értekezlet inkább romboló hatással lehet a szíriai rendezésre, mert nem fog olyan jelzést adni az ellenzéknek, hogy kezdje meg a párbeszédet a hatalommal. Az ellenzék a külföldi beavatkozás előkészítésén munkálkodik - mondta.

Szíriában 9 ezer fölé nőtt a felkelés tavaly március kitörése óta megölt személyek száma az ENSZ legújabb veszteségmérlege szerint. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja ennél is több, összesen 9734 halottról tud, akik közül 7056 a civil és 2678 a rendszer katonája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!