Külföld

2012.03.21. 19:16

Havelre keresztelik a prágai repteret

Václav Havel, a decemberben elhunyt volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök nevét viseli a jövőben a prágai Ruzyne repülőtér.

MTI

Az egyik legnagyobb közép-európai légikikötő nevének megváltoztatását szerdán hagyta jóvá a cseh kormány - közölte a CTK hírügynökség megbízható forrásokra hivatkozva.

Pavel Dobes közlekedési miniszter kedden azt mondta, hogy októbertől kezdve viselhetné új nevét a prágai repülőtér. A névváltoztatás tényleges joga a tulajdonost illeti, ebben az esetben a Cesky Aeroholdingot. Dobes szerint a kormány képviselői már tárgyaltak az érintettekkel, s nekik nincs kifogásuk a terv ellen.

A Ruzyne repülőtér átnevezését Václav Havel repülőtérre Fero Fenic, a népszerű filmrendező vetette fel röviddel a politikus elhunyta után, s az ezt követelő petíciót azóta már több mint 150 ezer ember írta alá. Dagmar Havlová, Václav Havel özvegye szintén támogatja a kezdeményezést.

Havlová rámutatott: a világban nem ritka, hogy a nagy repülőterek egy-egy kiemelkedő személyiség nevét viselik. A csehek számára Václav Havel kétségtelenül olyan személyiség, akit megillet ez a tisztelet.

Václav Havel december 18-án 75 éves korában hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!