Külföld

2012.03.01. 17:40

Litvinyenko-gyilkosság: London elfogatóparancsot adott ki egy második gyanúsított ellen

Moszkva – Nagy-Britannia elfogatóparancsot adott ki egy újabb gyanúsított ellen Alekszandr Litvinyenko volt orosz állambiztonsági tiszt londoni meggyilkolásának ügyében.

MTI/AFP

Egy orosz hírszerzési illetékes csütörtökön az Interfax orosz hírügynökséggel közölte, hogy Dmitrij Kovtun orosz állampolgár ellen adtak ki nemzetközi elfogató parancsot.

Alekszandr Litvinyenko, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat alezredese 2000-ben menekült Londonba, ahol 2006 novemberében meggyilkolták. A brit nyomozók szerint az egykori ügynöktárs Andrej Lugovoj mérgezte meg Litvinyenkót radioaktív polóniummal a londoni Millennium szállodában teázás közben. Az ominózus találkozón Dmitrij Kovtun is ott volt.

"Az elfogatóparancs értelmében az orosz állampolgárt őrizetbe kell venni abban az országban, amelyben jelenleg tartózkodik" – jelentette ki az orosz illetékes, de azt nem közölte, hogy Kovtun Oroszországban van-e.

Az orosz főügyészség szóvivője, Marina Gridnyeva arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy még nem kaptak kiadatási kérelmet Kovtun ügyében Nagy-Britanniától.

Előző nap, szerdán Kovtun a BBC orosz nyelvű adásának adott interjúban elmondta: a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottságban tájékoztatták arról, hogy brit kiadatási kérelem van ellene érvényben. A brit királyi ügyészség a bbcrussian.com kérésére sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a kiadatásra vonatkozó értesülést.

Kovtum a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak nyilatkozva meglepetését fejezte ki a brit kiadatási kérelem miatt. Végig az ártatlanságát hangoztatta, akárcsak Lugovoj, aki jelenleg az orosz alsóház képviselője a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette ultranacionalista Liberális-Demokrata Párt frakciójában. Eddig ő az egyetlen, akit a brit hatóságok hivatalosan is gyanúsítottként neveztek meg a Litvinyenko-gyilkosság ügyében. Moszkva korábban elutasította Lugovoj kiadatását, arra hivatkozva, hogy orosz állampolgár kiadását az orosz alkotmány nem teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!