Külföld

2012.03.10. 08:20

Megkezdődtek a parlamenti választások Szlovákiában, alacsony részvétel várható

Megkezdődtek az előrehozott parlamenti választások Szlovákiában: szombat reggel hét órakor országszerte csaknem hatezer választóhelyiség nyílt meg, ezek este tíz óráig tartanak nyitva. A voksoláson rekord alacsony szintű részvétel várható az utóbbi hónapok felmérései és több elemző egybehangzó állítása szerint.

MTI

"Soha nem látott alacsony részvétel várható a választásokon, várhatóan a szavazati joggal rendelkező lakosság több mint fele nem megy el szavazni" - mondta az MTI-nek Öllös László politológus az utóbbi hónapok közvélemény kutatásainak eredményeire hivatkozva szombaton. Hozzátette: nagyfokú a bizonytalanság, mert a felmérések azt mutatják, hogy a részvételi szándékukat jelző választók egyharmada még közvetlenül a választások előtt sem tudta, hogy mely pártra adja majd le a voksát.
   
A parlamenti választásokon közel 4,3 millió választásra jogosult polgár vehet rész, akik megválasztják a 150 fős törvényhozást. Az előző, 2010-es parlamenti választásokon valamivel több mint két és fél millióan járultak az urnákhoz, a választásra jogosultak 58,83 százaléka. Az elmúlt egy hónap során nyilvánosságra hozott felmérések szerint a mostani választásokon 40-50 százalék közötti részvételi arány várható.
   
Reménytelenséggel és félelmekkel köti össze a parlamenti választásokat a megkérdezettek 51,7 százaléka az MVK közvélemény kutató ügynökség pénteken nyilvánosságra hozott felmérése szerint. Ugyanennek a közvélemény-kutatásnak az eredményeiből kitűnik, hogy csupán a választók 20,8 százaléka tekint optimizmussal és reménnyel telve a parlamenti választásokra.
   
"A magas szintű elkedvetlenedés egyik fő oka, legalábbis a kormánypártok választóinak részéről a kormány tavalyi bukása. Hiszen látni kell, hogy a kormányt nem az ellenzék buktatta meg, hanem a kormánypártok verték szét" - vélekedett Öllös László. Az úgynevezett Gorilla-botrányra utalva hozzátette: a választók elkedvetlenedésének másik jelentős oka pedig az utóbbi hónapokban kirobbant politikai botrányok voltak. Rámutatott: a választók emiatt úgy látják, hogy a politikusok csak a hatalmon maradás eszközeiként tekintenek rájuk.
   
Gyurgyík László szociológus szerint Szlovákiában jelenleg meghaladhatja a 400 ezret a magyar választók száma. Az ő szavazatuk megszerzését leginkább két párt tűzte ki célul. Ezek egyike a Berényi József vezette Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely 1998-ban jött létre, és olyan szlovákiai magyar jobbközép párt, amely a szolidaritás értékeit is felvállalja. A másik ilyen párt a 2009-ben létrehozott, Bugár Béla vezette Most-Híd, amely szlovákiai, magyar többségű jobboldali polgári pártnak vallja magát.
   
A legutóbbi felmérés szerint az MKP és a Most-Híd is bejutna a parlamentbe a szombati választásokon.

Starovic Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!