Külföld

2012.03.23. 13:47

Népszavazással döntenek a homoszexuális párok jogairól

A szlovénok többsége támogatni fogja az új családjogi törvényt, amelyről vasárnap tartanak népszavazást egy konzervatív polgári kezdeményezés indítványára - adta hírül a ljubljanai sajtó.

MTI

A Delo című napilapban ismertetett előrejelzés szerint a szavazók 60 százaléka biztosítja majd támogatásáról a törvényt, amennyiben a részvételi arány eléri a 44 százalékot. A Finance című lap szerint a törvény támogatóinak és ellenzőinek az aránya 45:40 lesz a vasárnapi voksoláson.

Szlovén konzervatív körökben mindenekelőtt a család definícióját módosító részeket vitatják a családjogi törvényben - emelte ki jelentésében az APA osztrák hírügynökség, amely úgy értékelte, hogy a jogszabály javítani fogja a gyermekek védelmét. A vita mindenekelőtt a család fogalmának a meghatározása körül csúcsosodott ki, miután a bírálók szerint az új törvény az anya-apa-gyerek hagyományos meghatározástól való eltéréssel elértékteleníti az anyaság és az apaság jelentőségét. Az új törvény szerint ugyanis a család "gyermekekből és egy vagy két szülőből, illetve a gyermekről gondoskodó más felnőttből álló életközösség". Ez a megfogalmazás megfelel egy ENSZ-definíciónak - állapította meg az APA.

Az osztrák hírszolgálati iroda megfogalmazása szerint a törvény ellenzői számára vörös posztó a homoszexuálisok jogainak a bővítése abban az értelemben, hogy az azonos nemű párok a házaspárokkal azonos jogokat kapnának, ám nem lehetne őket házaspárnak nevezni. Az új törvény lehetővé tenné a homoszexuálisok számára, hogy örökbe fogadhassák partnerük vér szerinti gyerekét.

Pénteken ért véget a voksolás előtti 30 napos népszavazási kampány, amelyben különböző nézetű szakemberek, emberjogi szervezetek, közéleti személyiségek szólaltak meg. Danilo Türk köztársasági elnök támogatásáról biztosította  a törvényt, míg a konzervatív ellenzők táborában a katolikus egyház vállalt aktív szerepet, a három legnagyobb vallási közösség pedig közös nyilatkozatban utasította el a törvényben foglaltakat.

A törvényt a korábbi balközép kormány dolgozta ki, és a parlament tavaly júniusban megszavazta azt. Az akkori kormánynak a konzervatív ellenzék - amely ma már a jobbközép kormányt alkotja - határozott ellenállása és blokádja miatt jelentősen módosítania kellett azokat az eredeti elképzeléseit, hogy teljes egyenjogúságot biztosítson a homo- és heteroszexuális párok között. A népszavazást - a katolikus egyház támogatásával - egy konzervatív polgári kezdeményezés érte el, amely összegyűjtötte az ehhez szükséges 40 ezer aláírást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!