Külföld

2012.03.14. 16:50

Öngyújtóval lobbantotta lángra magát egy szerzetes

Felgyújtotta magát egy tibeti szerzetes szerda délelőtt az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományban, Huangnan autonóm prefektúrában - jelentette helyi forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség.

MTI

Jamyang Palden nem sokkal 11 óra előtt lépett ki a Rongwo kolostorból benzinnel átitatott szerzetesi ruhájában, majd öngyújtóval lángra lobbantotta magát - számolt be az esetről a Tungzsen (Tongren) megyei kormányzat szóvivője.

A közelben szolgálatot teljesítő biztonsági őrök igyekeztek a lángokat eloltani, majd a szerzetest a helyi kórházba vitték. A beszámoló szerint azonban a férfit kolostorbéli társai és más lakosok erőszakkal elvitték a kórházból.

A helyi hatóságok arra igyekeznek rávenni a szerzetes hozzátartozóit, hogy engedjék a tartományi kórházba szállítani, ahol jobb ellátásban részesülhet - írja a Hszinhua.

A 700 éves Rongwo Csinghaj tartomány második legnagyobb tibeti buddhista kolostora, mintegy 400 szerzetes otthona.

2008. március 14-én, vagyis pontosan négy évvel ezelőtt, az 1959-es tibeti felkelés évfordulóján Lhászában erőszakos zavargások törtek ki, aminek hivatalos közlés szerint 18 civil, han kínai áldozata és közel 400 sebesültje volt. Az anyagi kárt mintegy 35 millió dollárra becsülték. Lhászát követően több tibetiek lakta településen is összecsapásokra került sor a hatóságok és a helyiek között, amelyek során tibetiek haltak meg.

Több tucat önégető Tibetben

Az utóbbi egy évben több mint két tucat aktív, illetve volt férfi és női szerzetes, valamint más tibeti gyújtotta fel magát, többségük eszméletvesztése előtt szabad Tibetet követelt és a dalai lámát éltetette.

Pekingi hivatalos vélemény szerint az önégetésre vállalkozó tibetieket eszközként használják, fanatizálják és Indiában élő felbujtóik különböző módon önégetésre buzdítják őket csak azért, hogy a "tibeti kérdést" napirenden tartsák.

A kínai miniszterelnök éppen szerdán úgy nyilatkozott, hogy a tibeti szerzetesek önégetései mögött "a társadalmi harmónia aláásásának szándéka" húzódik meg. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) szerint az úgynevezett tibeti emigráns kormány célja Tibet és a tibetiek lakta területek elszakítása Kínától.

A dalai láma viszont azt mondja, hogy nem bátorítja a tiltakozásokat, de értékeli azok bátorságát, akik az önégetéshez folyamodnak. Szerinte ezeket a tiltakozásokat a Kína által Tibetben elkövetett "kulturális népirtás" váltja ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!