Külföld

2012.03.01. 20:10

Szíria: a ''vörösök'' bementek Homszba

A szíriai hatóságok engedélyt adtak a segélyszervezeteknek arra, hogy munkatársaik belépjenek Homsz város Bába-Amr negyedébe, ahol a hadsereg az elmúlt napokban offenzívát indított a felkelők ellen - közölte a vöröskereszt csütörtökön.

MTI/AP

A genfi székhelyű Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) szóvivője azt mondta, hogy a szervezet a lázadóktól nem kapott közvetlen jóváhagyást, de megjegyezte, hogy korábban ők maguk folyamodtak humanitárius segítségért a városnegyedben élők számára.

"Az ICRC és a Szíriai Arab Vörös Félhold zöld jelzést kapott a szíriai hatóságoktól, hogy pénteken beléphetnek Bába-Amrba, és eljuttathatják oda a nagyon várt segélyt, benne élelmiszert és egészségügyi felszerelést, egyúttal kimenekítési akciót is végezhetnek" - közölte Hisám Haszan szóvivő.

Azt is közölte - további részletek nélkül -, hogy a vöröskereszt megkapta az első "pozitív jelzéseket" a szíriai hatóságoktól a humanitárius tűzszünetre vonatkozó felhívására.

A szíriai lázadók csütörtökön visszavonultak Bába-Amrból, amely hónapokon keresztül a kezükben volt, arra hivatkozva, hogy fogytán a lőszerük, és humanitárius katasztrófa fenyeget a kormánycsapatok csaknem négy hete zajló tüzérségi támadásai miatt.

Haszan szerint a humanitárius helyzet Homszban és egyebütt egyre rémisztőbb, részben a hideg időjárás miatt. A segélyszállító kamionok a nagy hó miatt csütörtökön nem tudtak eljutni a városba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!