Külföld

2012.03.26. 20:19

Toulouse-i lövöldözés: Ciszjordániában is megfordult a merénylő

A hét emberrel végző toulouse-i merénylő 2010-ben felkereste az Izrael által megszállt Ciszjordániát - közölte hétfőn egy izraeli biztonsági tisztségviselő.

MTI/Reuters/AFP

A közlésből nem derült ki, hogy Mohamed Merah miért látogatott el a többségében palesztinok lakta területre. Arról nem közöltek információt, hogy Izraelben megfordult-e. Bernard Squarcini, a francia belső elhárítás vezetője a Le Monde című napilapnak azt mondta, hogy Merah-t 2010-ben kihallgatták Jeruzsálemben, miután egy zsebkést találtak nála, de aztán szabadon is engedték. Az izraeli rendőrség egyelőre nem erősítette meg Squarcini állítását.

"Átkelt az Allenby hídon és átesett egy biztonsági ellenőrzésen, majd három nap múlva ugyanezen a hídon távozott." - közölte a brit hírügynökséggel az izraeli tisztségviselő. A Jordán folyó felett átívelő építmény Jordániát és Ciszjordániát köti össze, és az, aki külföldi útlevéllel rendelkezik, könnyedén eljuthat innen Izraelbe is. Izraeli sajtóértesülések szerint az algériai származású és francia állampolgársággal rendelkező Merah az izraeli határőröknek azt mondta a hídon, hogy a terület látnivalóit jött megnézni.

A 23 éves férfi múlt csütörtökön az őt elfogni próbáló kommandósokkal vívott tűzharcban vesztette életét. Mohamed Merah március 11. és 19. között hét embert ölt meg, három francia katonát, valamint egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!