Külföld

2012.03.21. 11:23

Toulouse-i lövöldözés: Jeruzsálemben eltemették az áldozatokat

Végső nyugalomra helyezték szerdán a toulouse-i lövöldözésben megölt három zsidó gyermeket és egy rabbit Jeruzsálem legnagyobb zsidó temetőjében.

MTI/AFP/EFE

A 30 éves Jonathan Sandler és két kisfia, az ötéves Arieh és a négyéves Gabriel, valamint a hétéves Myriam Monsonego holttestét szállító repülőgép szerda hajnalban érkezett meg Tel-Aviv nemzetközi repülőterére, ahonnan azonnal Jeruzsálembe vitték tovább az áldozatok földi maradványait.

Az áldozatoktól - akik francia-izraeli kettős állampolgárok - a párizsi Roissy repülőtéren Nicolas Sarkozy államfő és Francois Fillon miniszterelnök zárt körű megemlékezésen búcsúzott. A holttesteket Alain Juppé külügyminiszter és a hozzátartozók kísérték tovább Izraelbe.

A Jeruzsálem nyugati részén fekvő temető, Har-Hamenuhót egy 750 méter magas hegyen terül el. A délelőtt tíz órakor megkezdődött szertartáson több ezren vettek részt, köztük Alain Juppé, az áldozatok Franciaországban élő hozzátartozói, a franciaajkú izraeli közösség számos képviselője, Izrael szefárd főrabbija, Jeruzsálem polgármestere, valamint az izraeli parlament elnöke és a belügyminiszter.

Reuven Rivlin, a kneszet elnöke beszédében kiemelte, hogy "egész Izrael elítéli ezt a gyűlöletes gyilkosságot".

"A zsidó nép vadállatokkal néz szembe, akik válogatás nélkül ölnek zsidókat" - mondta Rivlin, utalva az Indiában és Argentínában elkövetett Izrael-ellenes merényletekre, a Gázai övezetből indított palesztin rakétatámadásokra és a Ciszjordániában egy éve meggyilkolt telepes családra. Elijáhú Jisai belügyminiszter hangsúlyozta, Izrael elvárja Franciaországtól, hogy szavatolja a francia zsidó közösség biztonságát.

Az izraeli hatóságok kedden elégedetten nyilatkoztak a gyilkos felkutatására tett francia erőfeszítésekről, miközben az izraeli kommentátorok nyugtalanságuknak adtak hangot az Európában kialakult antiszemita légkör miatt.

Juppé megbeszélést folytatott Simon Peresz izraeli elnökkel Jeruzsálemben még a temetés előtt, s arról biztosította vendéglátóját, hogy Izrael számíthat Franciaországra az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

A francia hatóságok gyanúja szerint egy algériai származású francia állampolgár, a 24 éves Mohammed Merah követte el a hét ember életét kioltó toulouse-i merényletsorozatot. A gyanúsított március 11-én és 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte le Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, majd március 19-én hidegvérrel lelőtte a fiatal rabbit és a három gyermeket a toulouse-i zsidó iskola előtt. Mindegyik esetben ugyanazt a fegyvert használták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!