Külföld

2012.03.23. 13:00

Toulouse-i merénylet: izraeli bírálat a francia hatóságok címére

Kemény szavakkal bírálták pénteken volt izraeli katonai és biztonsági illetékesek azt, ahogy Toulouse-ban a francia rendőrség kezelte a támadást, s hogy nem sikerült élve elfogni a gyanúsítottat, holott igen sok idő állt ehhez rendelkezésre.

MTI/AFP

"Ki az, aki 30 órát vár, amikor pedig nincs is túsz? Az egész akció úgy festett, mint egy ostobaságbemutató" - jelentette ki Alik Ron, az izraeli rendőrség intervenciós egységének és az ejtőernyősök különleges alakulatának volt parancsnoka. Az egykori illetékes, akit a Maariv című lap idézett, azt mondta: "Felteszem, hogy a parancs szerint élve kellett elfogni (a gyanúsítottat), de azért van egy határ. Nem lett volna szabad 32 órán át hagyni őt, telefont adni a kezébe, hadd beszéljen az egész világgal, majd sahíddá (arabul mártírrá), illetve hőssé tenni" - jelentette ki a csütörtöki toulouse-i akcióról.

A francia rendőrség elitalakulata, a RAID nem volt képes a "ravaszság és disszimuláció" eszközeit alkalmazni, és így hagyta, hogy Mohamed Merah magánál tartsa a kezdeményező szerepet - idézte Lior Lotan elemzését a Jediót Ahronót című lap. A különleges erők volt tisztje, aki jelenleg egy terrorizmuskutató központot vezet, úgy látja, hogy "a cél nem volt bonyolult: egy lakás, egy elszigetelt szökevény, robbanószer és túszok nélkül, mindez egy olyan környezetben, amely nem ellenséges területen vagy csatamezőn van, és amely lehetővé teszi a biztonsági erők számára, hogy kedvükre felsorakozzanak". Lotan úgy tartja, vagy az akció tervezésében volt probléma, vagy azelőtt kellett akcióba lépni, hogy az előkészületeket befejezték volna.

Az izraeli vezetők viszont, közöttük Ehud Barak védelmi miniszter egyöntetűen elismeréssel adóztak csütörtökön a francia rendőri és biztonsági szolgálati akció szervezőinek, akik az ostromot végbe vitték a három toulouse-i zsidó diák és egy vallástanár, illetve három katona feltételezett gyilkosa ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!