Külföld

2012.03.23. 13:14

Toulouse-i merénylet: lehetetlen volt gyorsabban elfogni a tettest?

A francia kémelhárítás főnöke szerint lehetetlen lett volna gyorsabban megtalálni a toulouse-i gyilkost.

MTI/AFP

A 24 éves Mohamed Merah algériai származású francia állampolgár a március 11-én és 15-én végrehajtott támadásában három katonát lőtt le, majd négy nappal később, e hét hétfőjén három gyereket és egy fiatal rabbit ölt meg a toulouse-i zsidó iskola előtt. A gyilkos csütörtökön vesztette életét a kommandósokkal folytatott tűzharc után.

"Szükségszerűen feltesszük a kérdést, hogy cselekedhettünk-e volna másképpen? Elhibáztunk-e valamit? Elég gyorsak voltunk-e? De vasárnap este lehetetlen volt azt mondani, hogy itt van Merah, el kell fogni" - fogalmazott Bernard Squarcini, a belső elhárítás (DCRI) vezetője pénteken a Le Monde című napilapnak adott nyilatkozatában.

Squarcini elmondta, hogy Merah nem tervezte a toulouse-i zsidó iskola megtámadását. A merénylő, miközben a francia rendőrségi elit kommandó (RAID) ostromgyűrűbe fogta azt a házat, ahol tartózkodott, a tárgyalások során bevallotta, hogy valójában egy katonát akart megölni, de túl későn érkezett. Mivel jól ismerte a negyedet, ezért rögtönzött és megtámadta a zsidó iskolát.

A politikusok egy része bírálta a hírszerzést Merah ügyének kezelése miatt. A titkosszolgálat megfigyelés alá vette a fiatalembert, miután 2010-ben és 2011-ben Afganisztánban, illetve Pakisztánban járt, de úgy vélte, hogy nem jelent olyan veszélyt, amely miatt indokolt lenne az állandó ellenőrzés.

"Amikor 2010-ben visszatért Afganisztánból, megnéztük, hogy mennyit ér meg. De nem találtunk semmit. Nem folytatott ideológiai tevékenységet, nem járt mecsetbe" - fejtegette Squarcini, aki "valami atipikus, irracionális és erőszakos dolognak" nevezte, hogy egy novemberben még ártalmatlannak ítélt személy pár hónap alatt, márciusra sorozatgyilkossá vedlett át.

Az elhárítás eddig is arra hivatkozott, hogy Merah "nem tipikus szalafista" volt, hanem "magányos farkas", és nem lehetett előre látni, hogy átalakul terroristává és hidegvérű gyerekgyilkossá. Nem használta a hagyományos csatornákat afganisztáni és pakisztáni útjaihoz sem, egyedül készítette elő az utazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!