Külföld

2012.03.23. 10:14

Toulouse-i merénylet: nem volt törvényes indok Merah őrizetbe vételére?

A francia hatóságoknak nem volt semmilyen törvényes indokuk arra, hogy őrizetbe vegyék a tolulouse-i gyilkost azelőtt, hogy elkövette első tettét, mert Franciaország "jogállam" - jelentette ki Francois Fillon miniszterelnök pénteken egy rádióinterjújában.

MTI/AFP

"Egy olyan országban, mint a mienk, a hatóságoknak nincs joguk bírósági döntés nélkül folyamatos megfigyelés alatt tartani valakit, aki nem követett el bűncselekményt" - mondta a francia kormányfő.

Azóta, hogy ismertté vált a merénylő, Mohamed Merah előélete, egyre többen teszik fel a kérdést: a hírszerző szolgálatok miért nem figyelték alaposabban Merah-t, ha tudták, hogy járt Afganisztánban és Pakisztánban.

A francia hírszerzés (DCRI) "tökéletesen végezte a feladatát, azonosította Mohamed Merah-t, amikor külföldön járt, megfigyelés alatt tartotta őt a szükséges ideig, és arra a következtetésre jutott, hogy semmilyen körülmény, jel nem utal arra, hogy veszélyes emberről van szó, aki egy napon akcióba lép" - mondta Fillon az RTL rádióban.

"Nincs azzal baj, hogy kérdéseket tesznek fel, de (a férfit igenis) kihallgatták, megfigyelték, lehallgatták. Szokványos életet élt, bár szerepelt az igazságügyi nyilvántartásban, e kettőnek természetesen nincs köze egymáshoz. Szalafista szervezethez tartozni önmagában nem bűncselekmény. Nem szabad összekeverni a vallási fundamentalizmust a terrorizmussal, még ha nagyon is jól tudjuk, hogy a kettő milyen pontokon kapcsolódik össze" - tette hozzá a francia miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!