Külföld

2012.03.23. 17:28

Új típusú terroristáktól tartanak szakértők

Az elmúlt napok toulouse-i eseményei nyomán európai biztonsági szakértők pénteken arra figyelmeztettek, hogy számolni kell az iszlám fenyegetés új, decentralizált formájával.

MTI

Az Európai Unió rendőri együttműködési szervezetének, az Europolnak a főnöke, Rob Wainwright interjújában elmondta: a "magányos" terroristák elleni küzdelmet nehezíti, hogy ezeket a merénylőket sokkal nehezebb beazonosítani, kapcsolatrendszerüket felderíteni. Mindez az internet hatékonyabb szűrését, jobb hírszerzést és fokozottabb nemzetközi együttműködést igényel. Mindazonáltal a biztonsági erők eszközei is korlátozottak: "nem rendszabályozhatjuk az internetet" - szögezte le.

A szakértő annak nyomán nyilatkozott, hogy csütörtökön a francia különítményesek lelőtték a toulouse-i merénylőt, a 24 éves algériai származású Mohamed Meraht, aki hét embert, köztük katonákat és zsidó gyermekeket mészárolt le az elmúlt napokban. Wainwright szerint Merah különbözött a múltbéli profi terroristáktól. A merénylő szerinte két dolog között őrlődött: egyrészt igyekezett még több emberrel végezni, másrészt megörökítette tetteit, hogy hírnevet szerezhessen.

"Sokat elárul, hogy filmezte tetteit. Hibái ellenére jelentős kárt tudott okozni. ... Ez a kihívás számunkra" - mondta a szakértő, aki hozzáfűzte: "az al-Kaida sugalmazta taktika szerint követte el tettét, és bár nem koordinálták közvetlenül, nyilvánvalóan az al-Kaida inspirálta".

Egy neve elhallgatását kérő brit biztonsági tisztviselő szerint a fő feladat annak megállapítása, hogy a megfigyelt személy egyszerűen csak szélsőségesen gondolkodik vagy szándékában áll erőszakhoz folyamodni. Rengetegen vannak olyanok, akik "csak" szélsőségesen gondolkodnak, "de többségük soha nem tesz semmit. Információkra van szükség, amelyek jelzik, hogy készülnek valamire. Sajnos azonban nincs gondolatrendőrség" - mondta a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!