Külföld

2012.04.18. 12:24

Abházia: öngyilkos lett az elnök elleni merénylet két gyanúsítottja

Az abház elnök ellen februárban elkövetett sikertelen merénylet gyanúsítottjai közül ketten öngyilkosságot követtek el - jelentette szerdán a helyi média.

MTI/AFP

Egyikük, Almaszbej Kcsacsa - aki 1996 és 2003 között a Grúziától elszakadt terület belügyminisztere volt - kedden otthonában főbe lőtte magát. Felöltözött holttestét a Fekete-tengerparti Gagrában lévő otthonában egy ágyban találták meg, kezében egy pisztoly volt.

A másik gyanúsított, a már vizsgálati fogságban lévő Timur Hutaba szerdára virradóra cellájában felakasztotta magát.

 

Alekszandr Ankvab abház elnök ellen február 22-én kíséreltek meg merényletet. A politikusnak nem esett baja, viszont egyik testőre életét vesztette, másik kettő megsebesült. Az elnök Szuhumiba tartott a hivatalába, amikor megtámadták az őt szállító gépkocsikonvojt. A támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet, és aknavetőkből is lőtték az autóoszlopot, előzőleg pedig több pokolgépet robbantottak fel az út mentén.

Abházia előző elnöke, Szergej Bagaps tavaly májusban súlyos betegen egy moszkvai kórházban hunyt el. Az augusztusi elnökválasztást Ankvab korábbi kormányfő, majd alelnök nyerte. A NATO és az EU nem ismerte el az elnökválasztás eredményét.

Abházia véres harcok után az 1990-es évek elején szakadt el Grúziától. Tbiliszi 2008-ban háborúban próbálta meg visszaszerezni másik szakadár területét, Dél-Oszétiát, és hadmozdulatokat tett Abházia irányában is. Moszkva - amely addigra egyértelmű katonai, politikai és gazdasági befolyásra tett szert a két területen - a védelmükre kelt, megsemmisítő vereséget mért a grúz hadseregre, majd elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét. Az orosz példát mindazonáltal csak Nicaragua, Venezuela és Nauru követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!