Külföld

2012.04.24. 16:35

Berlusconi védelmi pénzt fizetett a maffiának

A tavaly megbukott olasz kormányfő egyik bizalmasa a hetvenes években közvetített a maffia és az akkor még üzletember Silvio Berlusconi között - ezt mondta ki kedden nyilvánosságra hozott ítéletében az olasz legfelsőbb bíróság.

MTI/APA

Marcello Dell'Utri szenátor "összekötő csatornaként" működött a Cosa Nostra és Berlusconi között. A volt kormányfő védelmi pénzt fizetett a maffiának.

A semmítőszék márciusban semmissé nyilvánított egy maffia-kapcsolatai miatt Dell'Utri ellen indított pert, amelyben a szenátort másodfokon hét évi szabadságvesztésre ítélték. Az eljárást újra le kell folytatni. A bíró ezzel elfogadta Dell'Utri óvását mint utolsó lehetőséget az ítélet megtámadására..

A per során bizonyítást nyert, hogy a szicíliai Dell'Utri "közvetítői tevékenységet" folytatott a maffia és a feltörekvő milánói üzletember között. Ennek köszönhetően a maffia főnökei"védelmet" kínáltak Berlusconinak. Cserében Berlusconi médiabirodalma, a Fininvest védelmi pénzt fizetett, így akarva elkerülni, hogy őt magát vagy családtagjait elrabolja az alvilági szervezet. Dell'Utri időközben Berlusconi jobbközép pártjának a szenátora lett.

Berlusconi csak a 90-es években szállt be az olasz politikába, addigra sikeres nagyvállalkozóvá vált az építőiparban és a médiában, ám visszatérően vádolták kétes üzleti praktikákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!