Külföld

2012.04.27. 18:55

Bizalmat kapott a cseh kormány

Bizalmat kapott a prágai képviselőházban a Petr Necas vezette cseh kormány.

MTI

A rendkívüli bizalmi szavazást azért kérte a miniszterelnök, mert a múlt héten kettészakadt a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek. A párt hétfőn a koalíciós szerződést is felmondta, s így kérdésessé vált a kormány többsége a 200 tagú parlamenti alsóházban.

A szavazáskor a kormányt a voksolásra bejelentkezett 198 képviselő közül 105 támogatta, míg 93-an ellene szavaztak. A kormány hivatalban maradásához a koalíciónak a szavazó képviselők egyszerű többségére volt szüksége.

A több mint kilencórás, indulatokkal teli vitában az ellenzék élesen bírálta a kormány politikáját, követelte a reformok leállítását és a kabinet lemondását.

A miniszterelnök vitaindítójában leszögezte: kormánya nem kíván változtatni politikáján az eddigi hárompárti kormánykoalíció szétesése után sem, s ha bizalmat kap, folytatni fogja a reformokat.

"Vagy támogatni fogja a képviselőház többsége a kormányprogram megvalósítását, vagy gyorsan előre hozott választásra kerül sor" - jelentette ki Necas.

"Bármilyen más alternatíva csak a politikai és a gazdasági bizonytalanság elmélyüléséhez vezetne" - szögezte le a kormányfő.

Elismerte, hogy a reformok a társadalom számára fájdalmasak, de úgy vélte, "elhalasztásuk még fájdalmasabb lenne". Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke szerint a Necas-kormány nem élvezi az állampolgárok bizalmát, erkölcsi válságban van, és csak azért akar mindenáron hatalmon maradni, mert fél az új választásoktól.

A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az ellenzéki szociáldemokraták nagy előnnyel nyernének, ha most tartanának választásokat Csehországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!