Külföld

2012.04.10. 12:24

Breivik beszámítható az új pszichiáteri szakvélemény szerint

A legújabb pszichiáteri szakvélemény szerint beszámítható és épp ezért büntetőjogilag felelősségre vonható a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik.

MTI/APA/AFP

Az erről szóló pszichiáteri jelentést kedden hozta nyilvánosságra az oslói bíróság. A szakvéleményben foglaltak ellent mondanak annak a korábbi pszichiáteri véleménynek, amelyek szerint Breivik elmebeteg és ezért büntetőjogilag nem vonható felelősségre. Az első jelentés még azt állapította meg, hogy a gyilkos paranoid skizofréniában szenved.

A norvég férfi tavaly július 22-én Oslóban, valamint a közeli Utoya szigetén 77 - többnyire fiatal - személyt gyilkolt meg.

A norvég ügyészség márciusban "terrorista cselekedetek" és "szándékos emberölés" címén hivatalosan vádat emelt a tömeggyilkos ellen.

A bírósági tárgyalás jövő hétfőn kezdődik, és immár a bíróságnak kell döntenie arról, hogy a két pszichiátriai szakvélemény körül melyiket veszi alapul. Amennyiben Breiviket elmebetegnek nyilvánítják, nem ítélhető börtönbüntetésre, hanem pszichiátriai intézetbe utalják. Ő maga a közelmúltban egy, a norvég médiának küldött levélben azt hangoztatta, hogy ha pszichiátriai intézetbe zárnák, az "a halálnál is rosszabb lenne". A többi között azt írta, hogy "egy politikai aktivistát" pszichiátriai intézetbe küldeni "szadistább és szörnyűbb tett, mint meggyilkolni".

A 33 éves, szélsőjobboldali merénylő az általa elkövetett gyilkosságokat politikai indítékokkal magyarázta, azt hangoztatva, hogy a norvég "multikulturális társadalom", továbbá az európai "muzulmán invázió" miatt indított keresztes hadjáratot. Korábban többször is azt állította, hogy tettét tudatának teljes birtokában követte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!