Külföld

2012.04.26. 12:46

Bugár Béla és Robert Fico a kisebbségügyi kormánybiztos posztjáról tárgyalt

Létrehozza a kisebbségügyi kormány megbízott pozícióját a szlovák kormány - erősítette meg csütörtökön az MTI pozsonyi irodájának Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke Robert Fico szlovák kormányfővel előző nap folytatott megbeszéléséről beszámolva.

MTI

"Jó két órát tárgyaltunk a kormányfővel. Robert Fico megerősítette, hogy létrehozzák a kisebbségekért és a nyílt társadalomért felelős kormánybiztos posztját" - mondta el az MTI-nek Bugár Béla. Rámutatott: a pozícióra kinevezendő személy valós jogkörökkel is rendelkezik majd. A tervek szerint a leendő kormánybiztos megkapná az egykori kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes jogköreinek egy részét. Hozzátette: a hatáskörök pontos listáját még nem véglegesítették.

Robert Fico korábban már jelezte: a kormány létrehozásakor nem betöltött - majd megszűntetésre kerülő - kisebbségekért felelős kormányfő-helyettesi poszt hatásköreit szétosztják az egyes szakminisztériumok között. A szlovák kormányfő ennek kapcsán azt is bejelentette, hogy a jövőben létrehozzák a - kulturális tárca égisze alatt tevékenykedő - kisebbségügyi kormánymegbízott posztját.

A Most-Híd elnöke elmondta: idén a kisebbségi kultúrára szánt pályázati támogatások felügyeletét is a leendő kormánybiztos láthatja majd el. Szerinte vélhetően már a jövő hét folyamán elkezdődhet az értékelő szakmai bizottságok által kedvezően elbírált pályázatok végső jóváhagyása. Az új kabinet létrejöttéig a végső döntés jogkörével a mindenkori emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes volt megbízva. Ezzel összefüggésben az utóbbi hetekben kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy ki hagyja majd jóvá a pályázatokat.

Bugár Béla az MTI kérdésére adott válaszában elmondta: több más témáról is tárgyaltak Robert Ficoval, ezekkel kapcsolatban azonban egyelőre nem kíván nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!