Külföld

2012.04.25. 14:17

Életképes a Nabucco projekt?

A Nabucco földgázvezeték projekt életképes, és a román Transgaz a tagja marad - mondta a vállalat vezérigazgató-helyettese a Reuters hírügynökségnek. Hasonló szellemben nyilatkozott a beruházáshoz hetedikként csatlakozni akaró német Bayerngas szóvivője is.

MTI/Reuters

"Sok a spekuláció a beruházással kapcsolatban, de ezek alaptalanok" - mondta Ioan Rusu. Kijelentette: "a projekt nem halott, és mi benne vagyunk".

A német Bayerngas szóvivője szerint függetlenül az újonnan felmerült bizonytalansági tényezőktől, a Bayerngas tartja magát ahhoz, hogy beszáll a vezetékbe. "Tárgyalásokat folytatunk a Nabucco konzorciummal a csatlakozásunkról, döntés még az idén várható" - mondta a cég szóvivője.

Kedden az OMV azt közölte, hogy a Nabucco egy rövidebb változatán dolgoznak.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden Brüsszelben azt mondta, hogy kivonul a Mol a Nabucco nemzetközi gázvezeték-építési beruházásból.

A Mol Nyrt. szerdán azt közölte, hogy nem tartja fenntarthatónak a jelenlegi Nabucco projektvállalat további finanszírozását, s ennek megfelelően a projektvállalat 2012-es költségvetését sem hagyta jóvá.

A Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004 júniusában jött létre a Nabucco gázvezeték fejlesztése, megépítése és működtetése céljából. A NIC központja Bécsben van.

A NIC tulajdonosai a Nabucco részvényesei: az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!