Külföld

2012.04.20. 19:58

Emelik a nyugdíjkorhatárt Lengyelországban

A lengyel kormány elfogadta a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényjavaslatot, amely 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a korhatárt mindkét nem számára, de lehetővé teszi az 50 százalékos résznyugdíj igénybevételét is - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Donald Tusk miniszterelnök.

MTI

A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormánykoalíció a kompromisszumos törvénytervezet mellett  nyugdíjaztatási kedvezmények csökkentéséről is döntött. A parlament várhatóan csütörtöki ülésén foglalkozik a kormányzati javaslatokkal. 

Tusk a kabinet rendkívüli ülésén elfogadott jogszabályokat a kormány  legproblémásabb, de kulcsfontosságú döntésének nevezte, mert a miniszterek is tisztában voltak azzal, hogy "a változásoknak senki sem fog örülni" és "sokakat aggodalmakkal töltenek el".
A miniszterelnök szerint az elfogadott résznyugdíj-rendszer nem fenyegeti az állam pénzügyi stabilitását, mert a nyugdíjkorhatár betöltése előtt igénybe vehető 50 százalékos juttatásokat a biztosított nyugdíjtőkéjéből fedezik.

A tervezet 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára, ami azt jelenti, hogy az új korhatárt a nők 2040-ben, míg a férfiak már 2020-ban fogják elérni. Jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba.

A résznyugdíjat azok a 62 éves nők, és a 65 éves férfiak vehetnék igénybe, akik megfelelő ideig dolgoztak: a nőket legalább 35 év, a férfiakat minimum 40 év munkavégzés jogosítaná fel erre. Az 50 százalékos juttatást a nyugdíjszámlán összegyűjtött összegből és nem állami költségvetésből finanszíroznák, ami a nyugdíjkorhatár elérése után igénybe vehető teljes nyugdíj esetében alacsonyabb kifizetésekkel járna. A résznyugdíj igénybevétele a jövedelemtől független lenne és nem kötelezné a munkavállalót a munkaviszony beszüntetésére.

A tervezet a megbízási szerződéssel alkalmazott személyekre is kitér, és lehetővé teszi a nyugdíjjárulék fizetését, de nem teszi ezt kötelezővé.

A jogszabály szerint a rendvédelmi szolgálatok alkalmazottai 55 évesen vonulhatnak nyugdíjba, azzal a kikötéssel, hogy legalább 25 évet töltöttek szolgálatban. Jelenleg a rendvédelmisek minimum 15 év szolgálatteljesítés után kortól függetlenül nyugdíjaztathatók.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy a jogszabály kötelezni fogja a lengyel kormányzatot, hogy négy évenként felülvizsgálja a nyugdíjtörvény következményeit és szükség esetén korrigálja azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!