Külföld

2012.04.11. 15:03

FBI körözött bűnözők toplistája: Eric J. Toth került bin Laden helyére

Eric Justin Toth pedofil pornó felvételek készítésével gyanúsított amerikai tanár került a kommandósok által megölt Oszama bin Laden terroristavezér helyére a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tíz leginkább keresett bűnözőjének listáján - közölte szerdán a The New York Times.

MTI

A 30 éves, eredetileg Washington környékén élő tanárt 2008-ban letartóztatták, miután gyerekpornó-felvételeket találtak a videokameráján, a gyanúsított azonban megszökött, és feltételezések szerint azóta Virginia, Illinois, Indiana, Wisconsin, Minnesota és Arizona államban bukkanhatott fel.

Az FBI szerint Eric Justin Toth, aki pedagógiai ismereteit a Cornell és a Purdue Egyetemen sajátította el "olyan tanulmányi háttérrel rendelkezik, amely lehetővé teszi számára, hogy olyan területen kerüljön alkalmazásba, ahol gyerekekkel kerülhet kapcsolatba." A körözés kiemelte, hogy Toth szakértője a komputereknek és az internet, valamint a biztonság területén is "az átlagost meghaladó" ismeretekkel rendelkezik.

 

 

Az FBI 2009 óta először frissítette a körözöttek top 10-es listáját. Ezen voltaképpen két "üresedés" történt, mert bin Laden megölése mellett tavaly júniusban elfogták James (Whitey) Bulgert, a bostoni alvilág egykori hírhedt bandavezérét is.

A leginkább keresett bűnözők portréinak köröztetését még az 1930-as évek elején, J. Edgar Hoover FBI-igazgatóságának kezdetekor vezették be Amerikában. Akkoriban a legismertebb szökevény a "közellenségek" listáján a legendássá vált bankrabló, John Dillinger volt.

A körözöttek top 10-es listáját 1950-ben vezették be. Az első számú kézre kerítendő bűnöző ezen Thomas Holden volt, akit meggyilkolta a feleségét és két sógorát. Holdent egy bő éven belül elfogták, és a San Francisco-i Alcatraz sziget börtönébe zárták.

A tízes listára felkerült 494 bűnöző közül 464-et tartóztattak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!