Külföld

2012.04.12. 14:54

Gyógyszerhiány miatt kemoterápiás kezelések szakadtak félbe

Több lengyel kórházban megszakítják a kemoterápiás kezeléseket, mert kifogynak a citosztatikus készítményekből - olvasható a TVN24 hírtelevízió honlapján.

MTI

Jakub Szulc egészségügyi miniszterhelyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a készítmények hiányát a lengyel piacra beszállító Sandoz gyógyszervállalat osztrák gyárának átmeneti leállítása okozta. Véleménye szerint nem kell tartani a gyógyszer kivonásától, mert a gyártást technológiai átalakítások miatt függesztették fel.

Maciej Krzakowski onkológiai szaktanácsadó szerint a nagy onkológiai központokban nincsenek gondok a betegek ellátásával, míg a hírportálon olvasható interjúkban több páciens arra panaszkodott, hogy napok óta nem kezelik, mert a kórházak és a gyógyszertárak kifogytak a kezeléshez szükséges gyógyszerből.

Lengyelországban csak a hiánycikké vált citosztatikumok vannak regisztrálva, ami kizárja más gyártók készítményeinek behozatalát. Szakértők szerint emiatt a minisztérium átmenetileg célimport jóváhagyásával oldja meg a problémát. Szulc közlése szerint több kórház kérvényezte a hiányzó citosztatikumok vagy az azokat helyettesítő készítmények importjának engedélyezését, de a tárcának eddig senki sem jelezte, hogy leállítottak volna kezelést.

Lengyelországban a tavalyi adatok szerint félmillió daganatos beteget kezeltek, és évente 168 ezer új rákos megbetegedést diagnosztizálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!