Külföld

2012.04.11. 10:02

Hatalmas földrengés volt Indonéziában

8,7-es erősségű földrengés volt szerdán az indonéziai Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra; a térség országaiban a hatóságok szökőárriadót rendeltek el a fenyegett partszakaszokon

MTI

Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés fészke a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 495 kilométerre Aceh tartomány fővárosától, Banda Acehtől. A rengést Szingapúrban, Thaiföldön, Malaysiában, Srí Lankán és Indiában is érezni lehetett, s sok helyen pánikot okozott. Malaysia nyugati partvidékén a városok toronyépületei egy percen át kilengtek. A nagy földrengést későb egy 6,5-ös utórengés követte.

Indonézia partjai közelében 2004 december 24-én 9,1 es erősségű rengés volt, amely cunamit indított el az Indiai-óceánon. A szökőárban mintegy 230 ezer ember halt meg, csaknem háromnegyedük Acehben.

 

 

Ézzak-Szumátra városaiban szerdán a földrengés után az emberek kirohantak az épületekből. Banda Acehben  az elharapódzó pánikban Aláhu Akbár kiáltásokkal  autókba ugrottak, motorkerékpárra szálltak, és a fenyegető szökőár elől menekülve elindultak a magaslatok felé, közlekedési káoszt okozva a tartományi székhelyen.

Indonézia a csendes-óceáni "tűzgyűrű" része, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran vált ki szeizmikus és vulkáni tevékenységet.

 

 Az elnök szerint "egyelőre" nincs szökőárveszély

A földrengés "egyelőre nem fenyeget szökőárral" - jelentette ki szerdán Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök az országos televízióban.

A hawaii bázisú Csendes-óceáni Szökőár-előrejelző Központ munkatársa szerint a nagy erejű földmozgás 17 centiméteres vízszintemelkedést idézett elő az Indiai-óceánon. Victor Sardina, a hawaii központ ügyeletes geofizikusa nem adott becslést arra vonatkozóan, hogy az Aceh tartomány felé tartó "miniszökőár" - amelynek a legnagyobb hullámmagassága 35 centiméter volt - mikor ér partot.

"Nem tűnik egy nagyobb cunaminak, de még figyeljük, mert a szökőárak hullámokban jönnek" - tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!