Külföld

2012.04.19. 05:24

India is rakétakísérletet hajtott végre (videó)

Újdelhi - India első ízben hajtott végre csütörtökön sikeres kísérletet nagy hatótávolságú rakétával, amely képes mélyen behatolni Kína területére, elérni Pekinget és Sanghajt vagy akár európai városokat is - jelentették be Újdelhiben.

MTI/Reuters/AFP/ITAR-TASZSZ

India ezzel azon országok "elitklubjába" sorolja be magát, amelyek atomtöltet hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkeznek. Ilyen rakétája eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának, Oroszországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának volt.

 

 

Az Agni-V típusú rakétával végrehajtott kísérletről élő adásban számoltak be a helyi tévécsatornák. A rakétát a kelet-indiai Orissza állam partjainál található tengeri támaszpontról, a Wheeler-szigetről lőtték fel. Az ötven tonnás, 17,5 méter hosszú és két méter átmérőjű Agni (Tűzisten)-V típusú rakéta hatótávolsága ötezer kilométer, és egytonnás atomtöltettel szerelhető fel. A rakétának ötezer kilométeres utat kellett megtennie, hogy célba érjen. Röppályáját legkorszerűbb radarokkal követték nyomon.

Vidzsaj Szaraszvat, az indiai védelmi kutatóintézet vezetője közölte, hogy a rakéta 600 kilométert meghaladó magasságot ért el, mindhárom fokozata rendben működött, és a terveknek megfelelően, maximális pontossággal juttatta célba töltetét.

Az indiai kormány szerdán hangoztatta, hogy a rakéta elkészültével jelentős lendületet adtak azoknak a törekvéseknek, amelyek célja, hogy korlátozzák Kína regionális fölényét, és elérjék, hogy India saját jogán legyen ázsiai hatalom.

Kína előrébb tart Indiánál a rakétaversenyben, mert interkontinentális rakétáival bármilyen célpontot képes elérni a szomszédos országban. Eddig a legnagyobb hatótávolságú indiai rakétának, az Agni-III-nak a hatótávolsága 3500 kilométer, azaz nem ér el számos kínai nagyvárosig.

Az igazoltan nukleáris fegyverekkel rendelkező dél-ázsiai ország 1974-ben hajtott végre először kísérleti föld alatti atomrobbantást, majd 1998-ban két alkalommal megismételte a kísérletet. Az indiai rakétaprogram a két másik térségbeli atomhatalom, Kína és Pakisztán elrettentését célzó stratégia része.

India és Kína 1962-ben vívott háborút és továbbra is van határvitájuk. Újdelhi mindig is gyanakodva figyelte az utóbbi években Kína törekvéseit befolyása növelésére az Indiai-óceán térségében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!