Külföld

2012.04.16. 09:31

Kalózpárt egy osztrák városi önkormányzatban

Innsbruck - Bejutott a Tiroli Kalózpárt (PPT) a vasárnapi helyhatósági választásokon az innsbrucki városi tanácsba, ezzel először szerzett kalózpárt politikai tisztséget Ausztriában.

MTI

A Tiroli Kalózpárt (PPT) a nem végleges hivatalos eredmények szerint a szavazatok 3,8 százalékát kapta, ezzel egy képviselőt küldhet a tiroli tartományi székhely 40 tagú képviselőtestületébe. Megválasztott képviselőjük, Alexander Ofen szerint az eredmény azt jelzi, hogy van igény az aktívabb állampolgári részvételre a választók részéről. A tiroli "kalózok" a közvetlen demokrácia erősítése, a "pártrendszer eltörlése" mellett a korrupció ellen is fel akarnak lépni.

A választást a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) nyerte a szavazatok 22 százalékával, visszahódítva korábbi első helyét. A második legtöbb szavazatot a hivatalban lévő polgármester, Christina Oppitz-Plörer által alapított "Innsbruckért" kezdeményezés kapta.

Ausztriában az elmúlt hónapokig kevés figyelmet keltettek a magukat kalózpártként meghatározó politikai formációk, a német testvérpárt sikere azonban némiképp őket is reflektorfénybe állította. A 2006 óta működő, nyolcszáz bejegyzett tagot számláló Osztrák Kalózpárt (PPÖ) április elején tartotta meg első országos kongresszusát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!