Külföld

2012.04.26. 15:04

Orbán Viktor és Robert Fico Varsóban tárgyalt

Félórás megbeszélést tartott Orbán Viktor magyar miniszterelnök szlovák kollégájával csütörtökön Varsóban.

MTI

Robert Fico szlovák kormányfő hivatalba lépése óta először találkozott a két miniszterelnök. A megbeszélésen magyar részről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, Gottfried Péter, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója és Kiss Róbert varsói magyar nagykövet vett részt.

A szlovák kormányfő még szerdán azt közölte, hogy a tárgyaláson csak gazdasági és szociális témákkal, illetve a kölcsönösen előnyös gazdasági projektekkel akar foglalkozni.

A tervek szerint csütörtök délután Orbán Viktor megbeszélést folytat Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel is.

Orbán: a sikerre ítélt ügyek kerültek előtérbe a szlovák-magyar tárgyalásokon

A nehéz kérdések megoldását elősegítik a közös sikerek, ezért a sikerre ítélt vagy a jó szándékon múló ügyek kerültek előtérbe a tárgyalásokon - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a szlovák kollégájával tartott kétoldalú megbeszélések után csütörtökön Varsóban. Orbán Viktor magyar újságíróknak úgy fogalmazott: "minden olyan kérdés, amely érzékeny és személyes konzultációt igényel", élvezi mindkét fél nyitottságát és reményeik szerint "a sikerek oldalvizén" megoldást nyer.

A miniszterelnökök új Duna-híd megépítésében egyeztek meg: a tervek szerint hidat építenek Komáromnál és legalább két Ipoly-híd is épül. Orbán Viktor kiemelte, hogy a felgyorsítják az energetikai együttműködést, azaz a gázvezeték kiépítésén kívül kilátásba helyezték a két ország elektromos vezetékrendszerének összekötését.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a találkozón nem esett szó a kettős állampolgárság kérdéséről.

Fico: konstruktív párbeszéd Orbán Viktorral

Konstruktív párbeszédet folytatott Robert Fico és Orbán Viktor kétoldalú találkozójukon csütörtökön Varsóban - jelentette a szlovák kormányfő közlése alapján a TASR szlovák hírügynökség. Fico a Lengyelország-Közép-Európa-Kína gazdasági fórum alkalmából rendezett találkozó témái kapcsán elmondta: a kettős állampolgárság ügyéről nem folytattak megbeszélést.

"Mindnyájunknak sikerekre van szükségünk, most nincs szükségünk konfliktusokra és veszekedésre. Ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd" - jelentette ki Fico a rövid találkozó után, és hozzátette, hogy üdvözli Orbán Viktor ezzel egyező álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!