Külföld

2012.04.11. 05:27

Santorum távozása javított Romney esélyein

Rick Santorum azzal, hogy visszalépett az előválasztási küzdelemtől, nemcsak hogy végérvényesen megnyitotta az utat Mitt Romney előtt a republikánus elnökjelöltség elnyerése felé, de rengeteg időt, pénzt és energiát is megtakarít számára a hivatalban lévő demokrata párti elnök, Barack Obama elleni küzdelemhez.

MTI

Mivel a mélyen katolikus és ultrakonzervatív Santorum jobbról próbálta meg előzni Romney-t, neki a támadást olyan gesztusokkal és megnyilvánulásokkal kellett kivédenie, amelyek eltávolították őt az el nem kötelezett, centrista szavazóktól. Ezek a körében a Gallup és a USA Today nemrég közreadott elemzése szerint a várható republikánus kihívó 9 százalékponttal marad el Obamától.

Axióma, hogy Amerikában a választásokat középen kell megnyerni. Az ellenfelei által gyakran "massachusettsi mérsékeltként" becsmérelt Romney immár jobban igazodhat az örök szabályhoz és fokozatosan eltávolodhat a konzervatív eszmeiség olyan, Santorum által rákényszerített toposzaitól, mint a melegházasságok vagy az abortusz kérdése. Arra összpontosíthat, amihez a saját bevallása szerint valóban ért, és amit az amerikai választó is a legfontosabbnak tart: a gazdaságra.

Ha ma tartanák a választásokat, a The Washington Post és az ABC New televízió kedden ismertetett közös felmérése szerint Obama országos szinten 51:44 százalék arányban kapna több szavazatot. A számok első, kritikus elemzéseiből azonban kiderült, hogy a voksoknak a tagállamok szerinti eloszlásában az elnök fölénye egyáltalán nem lenne ilyen egyértelmű. Sőt: azt, hogy merre billen a mérleg nyelve november 6-án, ilyen támogatottsági adatok mellett talán valamelyik törpe lakosságú állam választóinak akarata dönti majd el.

Romney nagy esélye abban rejlik, hogy a WP/ABC-felmérés által a megkérdezettek, ha nem is jelentősen, de nagyobb bizalmat szavaztak neki a gazdaság (47:43 százalék arányban), az energiapolitika (47:42) és a szövetségi költségvetési deficit csökkentésének kérdésében (51:38), mint Obamának. Az amerikaiak a javuló makrogazdasági mutatók ellenére úgy érzik, hogy az ország továbbra is recesszióban van és a kilábalás túlságosan lassú. Szakértők szerint azonban a trend még törékeny és akár meg is fordulhat.

Romney-nak most ott kell nagyon ráerősítenie, ahol a legnagyobb hátrányban van Obamával szemben, vagyis elsősorban a nők és a spanyolajkú szavazók körében. A volt kormányzónak emellett meg kellene tanulnia bánni az általa eddig elhanyagolt országos médiával, be kellene mutatnia honfitársainak, hogy a mormon hite - amely iránt Amerika még mindig bizalmatlan - miként határozza meg a mindennapjait, és pontosabban kellene definiálnia, hogy miben különbözik az általa Massachusettsben bevezetett egészségügyi reform attól, amelyet Obama az Egyesült Államok számára fogadtatott el.

Igaz a Romney-val szembeni "valódi" konzervatív alternatívaként - a libertárius Ron Paul texasi képviselő mellett - még versenyben van Newt Gingrich volt képviselőházi elnök. Ő, Santorumhoz hasonlóan, szeretné annak a Ronald Reagannek az eszmei örököseként pozícionálni magát, aki a republikánus párt egyetlen és hangsúlyozottan konzervatív elnökjelöltje volt, akinek az elmúlt 120 év során sikerült legyőznie egy hivatalban lévő demokrata elnököt. Ám Gingrichnek és Paulnak még annál is kevesebb esélyük volt Romney megállítására, mint pennsylvaniai vetélytársuknak, Santorumnak volt, mielőtt az kedden feladta a küzdelmet.

A CNN nem hivatalos összesítése szerint a republikánus mezőny második helyezettjének távozása előtt az erősorrend így nézett ki az elnökjelölt-aspiránsok között: az eddigi választási fordulók eredménye alapján Romney 659, Santorum 275, Gingrich 140, Paul pedig 71 voksra számíthatott a republikánusok augusztusra kitűzött országos konvencióján. A jelöltség elnyeréséhez 1144 küldött támogatása szükséges.

Noha a párton belül apróbb villongások óhatatlanul szerint lesznek még, a republikánus elnökjelölt-választási harc eldőlt és Romney-nak májusban nem kell majd a megalázó vereséggel szembenéznie a konzervatív déli államokban. A politikus kampánygépezete ezentúl nem a párton belüli riválisai felé irányítja majd lejárató fegyvereit, hanem az elnökválasztáson legyőzendő ellenfélre, Obamára céloz velük.

A Romney támogatására létrejött "független" super PAC (politikai szuper-akcióbizottság), a Restore Our Future (a.m.: állítsuk helyre jövőnket) eddig csaknem 40 millió dollárt költött a negatív reklámháborúra, és Santorum visszalépése nélkül, az augusztusi konvencióig további tízmilliókat égetett volna el. A riválisok által "halálcsillagként" emlegetett gépezetbe a verseny letisztulása után most az eddig bizonytalan, vagy más jelölteket támogató donorok is elkezdhetik táplálni a hat- vagy hétszámjegyű adományaikat.

A célegyenesbe fordult csaknem-elnökjelöltnek ugyanakkor most már arra kell felkészülnie, hogy azok a pofonok, amelyeket a párton belüli ellenfeleitől kapott, a demokratáktól várhatókhoz képest simogatásoknak tűnhetnek. Itt most már hasonló erők fognak egymásnak feszülni és a Chicagóban székelő demokrata kampánystáb az ő harcmodorához hasonló fogadj' istenben részesíti majd.

Mindeddig maga Obama is csak egyszer bírálta név szerint Romney-t, amikor azt kifogásolta, hogy a leendő kihívója április legelején "csodálatosnak" nevezte a képviselőházi republikánusok által elfogadott (és ezen a szinten meg is rekedt) drákói szigorú költségvetést.

John McCain szenátor, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje "minden idők legmocskosabb kampányának" nevezte azt, ami eddig a pártján belül előválasztási küzdelem címén folyt. A januárban megkezdődött elnökválasztási harc hamarosan országos és rivális politikai erők közötti szintre emelkedik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!