Külföld

2012.04.20. 12:48

Sztálin képével díszítenék a buszokat

Orosz jogvédők pénteken szégyenletesnek nevezték, hogy Sztálin fényképével díszített buszok jelennének meg a hitleri Németország felett aratott győzelem 67. évfordulóján, május 9-én az egykori Szovjetunió nagyobb városainak utcáin.

MTI

Arszenyij Roginszkij, a Memorial jogvédő szervezet vezetője hangsúlyozta: szégyent hoz az országra Sztálin képének dicsőítése. Ez azt bizonyítja, hogy az ország semmire sem emlékszik, ezzel lejáratják Oroszországot - tette hozzá.

Viktor Loginov, a Győzelem buszai terv kezdeményezője ugyanakkor arról írt Zsivoj zsurnal (Élő újság) című lapjában, hogy idén 40 városban jelennek meg az ilyen buszok, sokkal több helyen mint tavaly. Az ehhez szükséges pénzt pedig hamarosan összegyűjtik.

Korábban az Interfax orosz hírügynökség arról számolt be, hogy az észt és a lett fővárosban, Rigában és Tallinnban is indítanának ilyen buszokat. A helyi hatóságok azonban máris jelezték, hogy nem engednek közlekedni ilyen járműveket.

Mihail Fedotov, az orosz államfő mellett működő emberjogi bizottság elnöke ártalmasnak és tiszta provokációnak minősítette a Sztálin-buszok közlekedtetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!