Külföld

2012.04.16. 06:49

Több mint száz túszt tart fogva négyszáz rab egy brazíliai börtönben

Fellázadt több mint 400 rab egy brazíliai börtönben, és túszul ejtette a látogatásra érkező 128 hozzátartozóját, közöttük nőket és gyerekeket, valamint három börtönőrt - közölte a rendőrség a G1 de Globo hírportál hétfői jelentése szerint.

MTI/AFP

A Sergipe szövetségi állam fővárosában, Aracajuban lévő Advogado Jacinto Filho-börtön foglyai a fegyverszobából zsákmányolt három karabéllyal és késekkel vannak felfegyverezve. A túsztárgyalóval közölték: azért lázadtak fel, mert folyamatosan bántalmazzák őket a börtönőrök. Jobb élelmezést is követelnek, és kijelentették, hogy átadják bántalmazóik listáját Luiz Claudio Almeido dos Santos államügyésznek.

A lázadás vasárnap reggel, a látogatás idején tört ki, délután a fogva tartottak felgyújtottak több matracot. Este felmentek a tetőre. Ezután a rendőrség az épülethez vezényelte több mint 130 emberét. Egy órával később kikapcsolták a villanyt az épületben, és folytatódtak a tárgyalások. Ultimátumot egyelőre nem szabtak a lázadóknak – közölte a rendőrség.

Brazíliában, akárcsak Latin-Amerika egészében a börtönök túlzsúfoltak, és vezetésük bűnözők befolyása alatt áll. A bűnbandák azért is érvényesíteni tudják a saját törvényeiket a gyakran lepusztult és egészségtelen intézményekben, mert a büntetés-végrehajtás egész rendszerét mélyen áthatja a korrupció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!