Külföld

2012.05.09. 16:55

Breivik-per: egy tanú szerint a merénylő ujjongva gyilkolt

Szörnyű részletek lefestésével folytatódtak a norvég Utoya szigetén tavaly nyáron elkövetett tömeggyilkosság túlélőinek tanúvallomásai szerdán a norvég fővárosban.

MTI/dpa

"Biztos vagyok abban, hogy hallottam, amint ujjongásban tört ki minden egyes találat után" - mondta a 24 esztendős Tonje Brenna, az AUF szociáldemokrata ifjúsági szervezet főtitkára. A szélsőjobboldali Anders Behring Breivik tavaly július 22-én a szigeten 69, zömmel tizenévest gyilkolt meg lőfegyverével, miután előzőleg Osloban egy pokolgépes merényletet is elkövetett, amely nyolc ember életét oltotta ki.

Brenna másokkal, köztük súlyosan sérültekkel együtt egy sziklahasadékban bújt meg, és a másfél órás vérengzés nagy részében holtnak tettette magát.

Breiviknek a tárgyalóterem hátsó padjaiban kellett helyet foglalnia, miközben zajlott a tanúk meghallgatása. Amikor "ujjongásáról" volt szó, tagadólag rázta a fejét.

A per 15. napján a bíróság sorra vette az áldozatok boncolási jegyzőkönyvét. A legfiatalabb, az éppen 14. évét betöltő Sharidyn Svebakk-Bohn volt, akit a gyilkos kétszer hátba lőtt.

Brennát elsőként hallgatták meg a túlélők közül. Elmondta, hogy szeme láttára ért találat két fiatalt, akik az útra zuhantak. Ezután hatalmas pánik tört ki, mindenki menekülni próbált. "Egész idő alatt a kilátástalanság érzése uralkodott" - idézték norvég médiumok a tanú szavait.

Egy helyi lakos arról számolt be, miként próbált - halálfélelemben - csónakjával kihalászni fiatalokat, akik úszva kíséreltek menekülni a szigetről.

A bíró a védelem kérésére néhány tanút kizárt a tárgyalásról, mert attól tart, hogy meghallgatásuk befolyásolhatja a bíróságot annak a megállapításában, hogy beszámítható-e Breivik. Büntetőjogi felelősségre vonhatósága a június végéig tartó tárgyalás kulcskérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!