Külföld

2012.05.03. 12:04

Félholtan, saját ürülékében feküdt a zárkában

A foglárok által elfeledetten négy napig kínlódott, kis híján kiszáradt egy főiskolás fiú az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) San Diegó-i börtönében.

MTI/AFP/AP

A helyi média után már maga a DEA is beszámolt a 23 éves Daniel Chong esetéről, valamint saját embereinek súlyos mulasztásáról, az áldozat pedig kórházi ápolása után interjút adott az AP-nek.

Chongot egy razzia során vették őrizetbe a DEA ügynökei. A fiatalember résztvevője volt egy házibulinak, amelyben rituális módon könnyű drogokat fogyasztottak. Ő éppen marihuánás cigarettát sodort, amikor az ügynökök berontottak a házba, és őrizetbe vették az ott-tartózkodókat. Előállították őket a DEA kapitányságára. Chongot cellából cellába hurcolták, kihallgatták, majd közölték vele, hogy nem gyanúsítják semmivel, hamarosan szabadon engedik. Ezután megbilincselve bezárták egy ablaktalan, vécé nélküli cellába, amelybe éppen emiatt éjszakára nem szoktak becsukni őrizetest. Azonban elfeledkeztek róla, mert csak négy nap múlva, szinte véletlenül nyitották rá az ajtót. Ekkor már csaknem félholtan, saját ürülékében feküdt a földön.

Chong elmondta: amikor már sejtette, hogy megfeledkeztek róla, óriási erőfeszítésekkel megpróbált jelezni az őröknek, többször kiabált. Megitta a saját vizeletét, hogy ki ne száradjon, megette a cella padlóján talált fehér port - amelyről később kiderült, hogy metamfetamin, és hogy gyorsítja a kiszáradást -, majd úgy határozott, hogy inkább öngyilkos lesz, de nem várja meg, hogy szomjan haljon.

Kollégiumi szobatársai tettek bejelentést a rendőrségen, hogy Chong eltűnt

Amikor az őrök rátaláltak, maguk sem értették, hogyan feledkezhettek meg róla. Mentővel kórházba szállíttatták. Chongot először három napon át az intenzív osztályon kezelték kiszáradással, veseelégtelenséggel, görcsös összehúzódásokkal, perforált nyelőcsővel. További két nap után, vasárnap hagyhatta el a kórházat. Orvosai szerint fizikai sérüléseiből, károsodásaiból fel fog épülni, kérdés azonban, hogy lelkileg hogyan heveri ki a megpróbáltatásokat.

Ügyvédje, aki szerint Chong biztosan meghalt volna, ha még 24 óráig ilyen körülmények között hagyják, kínzás gyanújával beperelte a DEA-t, és 20 millió dollár kártérítést követel védence számára.

A DEA San Diegó-i vezetője nyilvánosan bocsánatot kért a diáktól az ügynökség súlyos mulasztásáért, és vizsgálatot rendelt el az ügyben. A hatóságok nevében azonban személyesen senki nem kereste meg az áldozatot.

A szövetségi törvényhozás több tagja alapos vizsgálatot követel az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!