Külföld

2012.05.03. 12:48

Francia elnökválasztás: Hollande maradt az esélyesebb a tv-vita után

Hosszú, túl technikai, kemény, Hollande-nak kedvező döntetlen - ezekkel a kifejezésekkel jellemezték a csütörtöki francia lapok az elnökjelöltek előző esti tv-vitáját, amelyben négy nappal a második forduló előtt Nicolas Sarkozy konzervatív államfő és szocialista kihívója, Francois Hollande mintegy három órán át mérkőzött meg egymással.

MTI

A legtöbb szerkesztőségi írás bokszmérkőzéshez hasonlította a végig feszült hangulatú párharcot, amelyben mindkét fél minden ütésre visszaütött, de egyiknek sem sikerült kiütéses győzelmet aratnia. Hollande viszont előnyt szerzett azzal, hogy ő is elnökként tudott viselkedni. A lapok szerint a vita nem fog "választói földrengést" okozni, továbbra is a szocialista jelölt az esélyese a vasárnapi második fordulónak.

A kampány kezdete óta a jelenlegi államfőt támogató konzervatív Le Figaro szerint a gazdasági kérdéseket illetően Sarkozy egyértelműen bebizonyította, hogy modernebb, mint a szocialisták mára elavult nyelvét beszélő Hollande, akit a konzervatív elnöknek kellett arra emlékeztetnie, hogy a világ megváltozott, amióta a szocialisták utoljára hatalmon voltak.

A baloldali Libération viszont - üdvözölve, hogy a feszített ritmus miatt egyik jelölt sem tudott mellébeszélni - arra hívta fel a figyelmet, hogy a témákat végig Hollande határozta meg, aki sokkal nyugodtabb volt, nem tért ki a kérdések elől, és támadni is tudott. A lapban Alain Duhamel politológus úgy vélte, hogy a minden korábbi elnökjelölti vitánál keményebb és technikai jellegűbb csatában a nézők feltehetően követni sem tudták az egymásnak ellentmondó statisztikai adatokat, de azt érzékelték, hogy mindkét fél biztos alapokról érvelt, ezért a vita nagyon tartalmas volt. Hollande legnagyobb ütése az volt, amikor azt mondta Sarkozy-nek: "Mert ön ugye soha nem téved, önnek mindig igaza van!". Az államadósságot és a gazdasági adatokat érintő kérdésekben viszont Sarkozy bizonyult erősebbnek a számvevőszék pontos kimutatásait idézve - vélte a politológus.

 

 

A Le Parisien című fővárosi lap arra emlékezetett: Sarkozy célja az volt, hogy kihozza a sodrából kihívóját, ez azonban nem sikerült. Hollande sokkal felkészültebb, magabiztosabb és pontosabb volt annál, mint amire Sarkozy számított. Miután mindkét fél ragaszkodott a javaslataihoz és ideológiai meggyőződéséhez, egyik sem tudta a másikat egyetlen pillanatra sem megingatni. Mindez azonban a felmérések szerint esélyesebb félnek kedvez - hangsúlyozta a lap.

Az államfő utólag "eléggé köztársaságinak" értékelte a párbajt. Szerinte "még soha nem volt ennyire bizonytalan egy választás", amelynek kimenetele "egy hajszálon fog múlni" - mondta csütörtökön az RTL rádióban. Hollande pedig a France2 televízióban hangsúlyozta: "Számítottam arra, hogy durva lesz a vita, és az is lett, de az én javaslataimról szólt".

Baloldali politikusok azt emelték ki, hogy a franciák egy "államférfit" fedezhettek fel a szocialista jelölt személyében, akit a kormánypárti politikusok viszont "túl agresszívnek" és "önteltnek" találtak. "Ez csak azokat fogja meggyőzni, akik hagyták magukat a Sarkozy-ellenességtől elragadtatni az első fordulóban" - mondta Francois Baroin pénzügyminiszter.

Tény, hogy Francois Hollande-nak sikerült megváltoztatni a konszenzuskereső politikus imázsát, aki arról volt híres, hogy nagyon ritkán támadja politikai ellenfeleit. Annak illusztrálására, hogy mit csinál majd másképp, mint Sarkozy, a vitában tíz alkalommal mondta ki azt, hogy "én köztársasági elnökként". A kormánypárti tábor vezető politikusai ezen utólag sokat élcelődtek, de elemzők szerint "a feladás jeleként hatott", hogy ezt Sarkozy végig szó nélkül hagyta, és három óra alatt egyszer sem figyelmezette emiatt Hollande-ot arra, hogy még nem nyerte meg az elnökválasztást.

A két legnézettebb országos televízió által szervezett, de összesen hét csatornán közvetített vitát 17,8 millióan nézték. Ez valamivel kevesebb, mint öt évvel ezelőtt. Akkor több, mint 20 millióan követték az elnökjelöltek utolsó párbaját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!