Külföld

2012.05.03. 10:23

Svájcban gyógykezeltetnék Timosenkót

Svájcban gyógykezeltetné az egészségügyi problémákkal küszködő, bebörtönzött volt ukrán kormányfőt, Julija Timosenkót a berni parlament Svájc-Ukrajna képviselőcsoportja.

MTI/APA

A csoport tagjai csütörtökön nyilvánosságra hozott levelükben arra kérik a svájci szövetségi kormányt (Bundesrat), hogy tegyen erre vonatkozó ajánlatot az ukrajnai hatóságoknak.

Timosenko, aki lányának közlése szerint porckorongsérvben és lágyéksérvben szenved, elutasítja, hogy betegségét ukrajnai klinikán kezeljék. A berlini Charité egyetemi klinika, amelynek orvosai a harkivi börtönben megvizsgálta az 51 éves volt miniszterelnököt, szakklinikán végzendő kezelést javasolt számára.

Egyelőre nem ismeretes, hogy a svájci kormány hogyan fogadta a képviselőcsoport levelét. Guido Westerwelle német külügyminiszter szerdán "súlyos aggodalmának" adott hangot Timosenko egészségi állapota miatt, és azt javasolta Ukrajnának, járuljon hozzá, hogy egy német kórházban kezeljék az ukrán politikust.

A Christa Markwalder és Martin Bäumle képviselők elnöklete alatt működő parlamenti csoport nyílt levelében felszólította Ukrajnát, hogy elfogulatlanul vizsgálja ki a kínzásról és a kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód egyéb formáiról szóló vádakat. A képviselők ugyanakkor állást foglaltak a lengyel-ukrán labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényeinek bojkottjával fenyegető felhívásokkal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!