Külföld

2012.05.09. 15:34

Timosenko befejezte éhségsztrájkját

Befejezte közel három hete kezdett éhségsztrájkját szerdán a bebörtönzött Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök - jelentette be a politikus német orvosa.

MTI/AFP

Lutz Harms, a berlini Charité kórház ideggyógyásza erről a kelet-ukrajnai Harkiv város vasutas kórházában nyilatkozott erről újságíróknak, ahova az 51 éves ellenzéki vezetőt szerda reggel beszállították a kacsanyivkai női börtönből.

Harms elmondta: Timosenko egyelőre csak vizet és gyümölcslevet iszik, és a szervezete nagyon legyengült az április 20. óta folytatott éhségsztrájkban, de megkezdik táplálását, amivel megerősítik. Szilárd táplálékot csak később kap majd, s feltehetően több napba telik, mire állapota stabilizálódik.

Az orvos arról is beszélt, hogy az idült hátfájdalmaktól szenvedő Timosenko gyógykezelését ezt követően fokozatosan kezdik meg, gyógyszert egyelőre csak nagyon korlátozott mennyiségben kaphat, tablettát pedig az éhségsztrájk után egyáltalán nem alkalmazhatnak. A terápia minden jel szerint legalább nyolc hétig tart majd, de akár hónapokig is elhúzódhat.

Lutz Harms a minap már felkereste a harkivi vasutas kórházat, amelyet alkalmasnak talált arra, hogy Timosenkót ott gyógykezelje.

Raisza Mojszenko, az ukrán egészségügyi miniszter helyettese szerdán megerősítette, hogy Timosenko kezelőorvosa - az elítélt kérésére - Lutz Harms lesz, aki Németországból hozta magával a szükséges gyógyszereket. Az általa javasolt gyógykezelési eljárással egyetértettek az ukrán kollégái is. A kivizsgálásokon és a gyógykezelés meghatározásában részt vesz két ukrán orvos is.

A hivatali hatalommal való visszaélés miatt hétévi börtönre ítélt Timosenko korábban azt mondta, hogy április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, s eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, sérüléseket okozva. Tiltakozásul aznap éhségsztrájkba kezdett, amiben hívei több városban követték őt. A Timosenkóval szembeni bánásmód miatt számos meghívott lemondta a közép-európai államfők májusi 11-i jaltai csúcstalálkozóját, amelyet végül el is halasztottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!