Külföld

2012.05.20. 10:14

Timosenko-ügy - A volt ukrán kormányfő támogatja az EU kemény politikáját Kijevvel szemben

Julija Timosenko volt ukrán kormányfő támogatja az Európai Unió (EU) kemény politikáját Kijevvel szemben - idézte Jacek Protasiewiczet, az Európai Parlament (EP) alelnökét a lengyel közszolgálati rádió online kiadása.

MTI

Az EP alelnöke szombaton meglátogatta a harkivi vasutas kórházban fekvő Timosenkót, akit hivatali visszaélés miatt hét év börtönre ítéltek.
A másfél órás beszélgetés során a volt miniszterelnök aggodalmát fejezte ki, hogy az európai integráció "nem prioritás a jelen ukrán hatóságok számára", ezért szerinte az EU-nak kemény politikájában a társulási folyamat befagyasztásától sem szabadna visszalépnie.
A gerincbetegséggel küzdő Timosenko elmondta, hogy elégedett az orvosi ellátással, de a rejtett kamerák állandó megfigyelése pszichikailag megterheli és ezért sem ő, sem a német szakorvosok nem biztosak a kezelés sikerében.
Protasiewicz azonban megjegyezte, hogy nem látott kamerákat sem a mellékhelységben, sem a kezelőszobában. Elmondása szerint a volt kormányfő készen áll a külföldi gyógykezelésre, de nem akar tartósan emigrálni. Az ukrán törvény azonban kizárja az elítéltek határon túli kezelését.
A közös lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság ukrán mérkőzéseinek európai bojkottjával kapcsolatban Timosenko megjegyezte, hogy megérti a lengyel hatóságok különös helyzetét, mert egyrészt Ukrajna uniós felzárkózásának fő támogatói, másrészt az Eb társszervezői is. Ezért külön megköszönte, hogy a lengyel elnök és a miniszterelnök ellenzi a sportünnep bojkottját. Fontosnak tartja Donald Tusk kormányfő szavait, aki óvatosságra intette az ukrajnai mérkőzésekre látogató politikusokat, hogy jelenlétüket ne használhassák ki az ukrán hatóságok a közelgő parlamenti választásokban.
Protasiewicz ukrajnai látogatása során találkozott Ukrajna külügyminiszterével, főügyészével és az ellenzék vezetőivel is. Véleménye szerint a két fél álláspontja egyre távolodik egymástól, ezért bármilyen együttműködési készség eléréséhez nagy európai erőfeszítésre van szükség.
Az Oroszországgal kötött, hazája számára kedvezőtlennek mondott gázszerződésekért hét év börtönbüntetésre ítélt Timosenko áprilisban veréssel vádolta meg börtönőreit, majd 19 napig éhségsztrájkot folytatott. Az EU politikusai felháborítónak tartják az esetet, ezért többen az ukrán Eb-rendezvények bojkottját szorgalmazták.
Timosenko szerint politikai ellenfele, Viktor Janukovics államfő a börtönbe küldéssel a politikai életből akarja őt kizárni, mert a jogszabályok szerint az elítéltek nem indulhatnak sem az elnöki, sem a parlamenti választásokban.

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/607941,Protasiewicz-stan-psychiczny-Tymoszenko-jest-zly

Címkék#Timosenko

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!