Külföld

2012.05.15. 07:12

Timosenko-ügy: ukrán rabok német egészségügyi ellátást szeretnének

A bebörtönzött Julija Timosenko volt ukrán kormányfő példáján felbuzdulva Szimferopol fogházában azzal a követeléssel álltak elő az őrizetesek, hogy küldjék őket németországi gyógykezelésre, vagy legalábbis őket is kezeljék német orvosok.

MTI/ITAR-TASZSZ

A követelésről Vadim Kolesznicsenko, a Régiók Pártjának parlamenti frakcióvezető-helyettese számolt be közleményben. Eszerint a szimferopoli rabok követelik, hogy a berlini Charité klinikán gyógykezeljék őket. A képviselő ezt úgy kommentálta, hogy a törvényeknek mindenkire egyenlően kell vonatkozniuk.

Volidimir Litvin ukrán házelnök hétfőn szakértői vizsgálatra küldte azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a külföldi orvosi segítségnyújtást az Ukrajnában fogva tartottak számára.

Az ukrán ellenzék követeli, hogy a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Julija Timosenko volt kormányfőt Németországban gyógykezeljék. Oroszország is felajánlotta, hogy kész fogadni gyógykezelésre a politikust. A főügyészség azonban emlékeztetett arra, hogy az ukrán törvények ezt nem teszik lehetővé.

Timosenkót jelenleg a kelet-ukrajnai harkivi vasutas kórházban kezelik Lutz Harmsnak, a berlini Charité klinika orvosának az irányítása alatt. A tavaly augusztus óta őrizetben lévő volt kormányfő gerincbántalmakban szenved.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!