Külföld

2012.05.03. 11:49

Timosenkót arra kérik, ne éhségsztrájkoljon

Neves ukrán közéleti személyiségek kérték levélben csütörtökön Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán miniszterelnököt, hogy ne sodorja veszélybe saját életét, és vessen véget az éhségsztrájknak.

MTI

A Timosenko vezette Haza párt sajtószolgálata szerint a Népbizottság Ukrajna Védelmére (NKZU) nevű szervezetbe tömörült írók, akadémikusok, egykori politikai elítéltek, volt katonai és politikai vezetők, illetve diplomaták és nemzeti hősök levelükben azt írják Timosenkónak, hogy ő a jelenlegi "bűnös rezsim" legfőbb ellensége, ezért a hatalom arról álmodik, hogy fizikailag megsemmisítse őt és az egyesült ellenzék más képviselőit.

"A több mint tíz napja tartó éhezés veszélybe sodorja az életét. Ne tegyen szívességet a rezsimnek, ne kockáztassa az életét! Ukrajnának szüksége van önre" - idéz a levélből az UNIAN ukrán hírügynökség.

A NKZU tagjai felháborodásuknak adnak hangot Timosenko bántalmazása miatt. "Nagyon fel vagyunk háborodva a kínzások és a súlyos bántalmazások miatt. Kifejezzük tiltakozásunkat a politikai ellenlábasokkal szembeni leszámolások miatt, amelyek megtörténhetnek Viktor Janukovics Ukrajnájában" - olvasható a levélben.

Julija Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatalával való visszaélés miatt. Állítólag az orosz földgázszállításokról kötött államközi szerződéssel okozott tetemes kárt Ukrajnának. A Nyugat azt állítja, hogy az ítélet mögött politikai indokok állnak, és követeli Timosenko szabadon bocsátását.

Timosenko jelenleg - meglehetősen rossz egészségi állapota ellenére - egy harkivi börtön foglya. Ügyvédje szerint a napokban bántalmazták őt, amikor akarata ellenére egy kórházba szállították át, az ukrán illetékesek ezt azonban cáfolták. Timosenko a vele szembeni bánásmód miatt április 20. óta éhségsztrájkot folytat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!