Külföld

2012.05.14. 13:33

Veszélyjelzés az iTitanicról

Okostelefonokból épített Titanic-modell figyelmeztet a modernizáció veszélyeire.

MTI/CNA

Okostelefonokból építette meg a Titanic modelljét egy tajvani művész, hogy a különleges iTitanickal hívja fel a figyelmet a modernizáció hajszolásából fakadó veszélyekre.

A magát a környezetet védelmező öko-művésznek tartó Vincent Huang munkáját a száz éve elsüllyedt Titanic évfordulójára szervezett eseménysorozat részeként egy tajpeji kiállításon láthatják az érdeklődők. Huang 15 iPhone-t, HTC okostelefont és iPadet használt fel a luxusgőzös kicsinyített másának megalkotására.

Az elsüllyeszthetetlennek kikiáltott Titanic Angliából New Yorkba tartó első útján ütközött egy jéghegynek, és 1912. április 15-re virradóra lelte hullámsírját az Atlanti-óceánban.

A tajvani művész szerint a Titanic a múlt század technikai fejlődésének csúcsát jelképezte, míg a jéghegy a természet tomboló erejét. "Hasonló a helyzet a mai társadalomban, amelyben az emberek megőrülnek az olyan high-tech termékekért, mint az iPhone, az iPad és a HTC" - magyarázta alkotása elnevezésében az "i" betűt.

A Neihu egy művészeti központjában megnyílt Elsüllyeszthetetlen iTitanic című kiállításon két évig tekinthetik meg a látogatók az iTitanicot. A kiállításon élő tengeri ökoszisztémát rendeztek be egy akváriumban színes korallokkal és egyéb tengeri élőlényekkel. A 41 esztendős Huang a korlátozott erőforrásokkal rendelkező Földhöz hasonlította az akváriumot, amelyben a korallok szimbolizálják az embereket.

Mint az alkotó elmondta: a kiállítással egyúttal a felmelegedés miatt veszélybe került korallokra is fel akarják hívni a figyelmet.

A 2014-ben visszatérő látogatók tapasztalhatják, hogy hogyan változott az akvárium élete az eltelt két esztendő alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!