Külföld

2012.06.11. 09:27

A paksi bővítés ellen tiltakozik a Greenpeace

Bécs - A paksi atomerőmű bővítése elleni tiltakozásra szólította fel az osztrák kormányt a Greenpeace hétfőn. Szerintük az erőmű egész Közép-Európa biztonságát veszélyezteti.

MTI

A környezetvédő szervezet közleményében szorgalmazza, hogy Werner Faymann kancellár és Michael Spindelegger külügyminiszter lépjen fel az erőmű bővítése és üzemidejének meghosszabbítása ellen Orbán Viktor miniszterelnök keddi bécsi látogatása alkalmával.

A Greenpeace szerint a paksi erőműre vonatkozó terv "a súlyos biztonsági hiányosságok miatt egész Közép-Európa biztonságát veszélyezteti, és teljesen elhibázott energiapolitikai irányvonalat" jelent.

A demokrácia szempontjából aggályos törvénymódosítások lehetővé teszik, hogy "akár a lakosság és a szomszédos országok akarata ellenére is, felgyorsítva hajtsák végre" a bővítést - vélekedik a környezetvédő szervezet. A Greenpeace közleményében közelebbről az atomenergiáról szóló törvény módosítását bírálja. A megújuló energiaforrásokból - szél-, geotermikus- és biomassza-energiából - rendelkezésre álló nagy kapacitást kellene kihasználnia Magyarországnak - írták.

Orbán Viktor kedden egy kulturális rendezvényen találkozik és informális megbeszélést folytat Werner Faymann-nal. A magyar kormányfő a tervek szerint találkozik Michael Spindeleggerrel is.

A kormány május végén bejelentette, hogy a miniszterelnök vezetésével kormánybizottságot állít fel az erőmű bővítésével kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére. Az új erőművi blokkok megvalósítását a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti a kormány. A hazai ellátásbiztonság, árstabilitás garantálása atomerőművi blokkok létesítését teszi szükségessé, és indokolja azt a széndioxid-kibocsátás klímavédelmi követelmények által elvárt csökkentése is - állt a kormányszóvivői iroda közleményében. A tervek szerint a paksi telephelyet két új blokkal bővítik, amelyek 2020 és 2030 között lépnének üzembe. A jelenlegieket 2037-ig leállítják.

A fukusimai szökőár által okozott baleset hatására elrendelt európai "stressztesztek" keretében tavaly a paksi atomerőműben is biztonsági felülvizsgálatot végeztek. Az Országos Atomenergia Hivatal közlése szerint az EU által delegált munkacsoport idén márciusban elismerően nyilatkozott az erőmű biztonságának növelése érdekében tett intézkedésekről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!