Külföld

2012.06.26. 11:20

Külföldi sajtó Magyarországról

Berlin - A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Kövér László házelnök izraeli meghívásának visszavonásáról közölt kommentárt keddi számában, a Handelsblatt című német üzleti lap pedig a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban Orbán Viktorról írt.

MTI

A FAZ-ban Nem elég okos címmel jelent meg kommentár, amelynek szerzője, Georg Paul Hefty, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó rovatvezetője megjegyezte, hogy "aki nagyon mellényúl, annak a karvédő sem használ", Kövér László, "a Fidesz második embere" pedig a Nyirő József hamvainak újratemetésére vonatkozó kezdeményezés fölötti védnökség elvállalásával mellényúlt. Nyirő ugyanis "nemcsak irodalmár", hanem politikus is volt, irodalmi munkásságának vizsgálata ezért csupán "az igazság felét tárja fel". Az igazság "másik fele visszataszító" - írta Hefty.    

Kifejtette: a nyilasok annak idején "éppen olyan kevéssé képviselték Magyarország nemzeti érdekeit, mint ma a Jobbik", az pedig "joggal kelt ellenállást a magyar és a magyarországi származású zsidók" részéről, ha az irodalmi munkásságra "akarják redukálni" a "nácik" egyikének tevékenységét.    

Hozzátette: lehetett volna látni előre, hogy Izrael visszavonja a magyar parlamenti elnök meghívását, ha "a Fidesz elég okos lett volna ahhoz, hogy tanuljon mások hibájából".
   
A Handelsblatt A nap Pinokkiója című rovatában Orbán Viktorról közölt fotót, és idézte a miniszterelnök egy 2011 decemberi nyilatkozatát a jegybanki függetlenség "európai divatjelenség" jellegéről, majd a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény legutóbbi módosítási javaslatát ismertető, a kormány és az MNB által az Európai Bizottságnak, a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Központi Banknak elküldött levél tartalmát összefoglalva megjegyezte, hogy az Orbán-kormány "hónapokig tartó vita után" eleget tesz az jegybanktörvény módosítására vonatkozó bizottsági követelésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!